Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rejtélyes repülők nyugtalanítják a párizsiakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét drónokat észleltek Párizs felett: az előző éjszakához hasonlóan a szerdára virradó éjjel is öt alkalommal láttak pilóta nélküli repülőgépet a város különböző pontjain - közölték az illetékesek.

A szemtanúk és rendőrök ismét a Concorde téren, az Egyesült Államok nagykövetségének épülete közelében észleltek először egy drónt, valamint az Eiffel-torony és az Invalidusok dómja felett. Ezeken a helyeken láttak keddre virradó éjjel is öt drónt. Ezúttal azonban este 11 és hajnali 2 óra között a város határain is több helyen feltűntek a pilóta nélküli repülőgépek, s a Szajna partján is láttak egyet. Most sem sikerült megtalálni a gépek irányítóit.

Az ügyészség kedden tiltott helyen való repülés gyanújával indított vizsgálatot. A francia fővárosban a januári merényletek óta a legmagasabb szintű a terrorkészültség, ezért Párizs utcáin a szokásosnál több rendőr és katona járőrözik.

A szakértők szerint nem valószínű, hogy terroristák állnak a drónröptetések mögött, mivel ezek a szerkezetek nem képesek robbanóanyagot vagy más tárgyat szállítani. A rendőrség ennek ellenére nem zár ki semmilyen feltételezést, mindenekelőtt a provokációt illetően. Leginkább azt tartják valószínűnek, hogy valaki vagy valakik egyszerűen szórakoznak azon, ahogy a rendőri erők, a titkosszolgálatok és a média reagál a fél éve tartó rejtélyes repülésekre.

Szerdán a párizsi ügyészség engedély nélküli drónreptetés miatt őrizetbe vette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió három munkatársát, de a hatóságok első ismeretei szerint nincs összefüggés az újságírók őrizetbe vétele és az éjszakai drónészlelések között. Az újságírókat azzal gyanúsítják, hogy a francia főváros nyugati részén lévő Bois de Boulogne parkban reptettek pilóta nélküli repülőgépet.

Nem egészen egy hónappal ezelőtt, január 20-án a francia elnöki hivatalnak otthont adó Élysée-palota fölött repült át egy drón, októberben pedig mintegy húsznak a repülését észlelték az ország nukleáris létesítményei környékén, de az elkövetőket akkor sem sikerült azonosítani.