eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszülethet az első háromszülős gyerek - lapszemle

A Magyar Nemzet cikke szerint mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj. A Népszabadság azt írja, csökken a Budapest közvilágítására fordított támogatás.

A Népszabadság azt írja, 7,4 milliárdról 6,4 milliárd forintra szállították le a városvezetők a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. fele-fele arányban tulajdonolt cége, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. támogatását az idei költségvetési tervezetben. A cég vezetője azt mondta, a jelenlegi emelt szintű szolgáltatásnak, illetve a közvilágítás idejének csökkentését nem tervezik, de fejlesztésekre az idén biztosan nem futja.

A Magyar Nemzet cikke szerint mégsem szűnik meg a méltányossági ápolási díj, s bár a támogatás márciustól beolvad az önkormányzatok által nyújtható új segélybe, a tartósan beteg hozzátartozójukat otthonukban ápolók esetében az továbbra is ápolási díjnak minősül majd, így szolgálati időnek számít, és egészségügyi ellátásra is jogosít - ez derül ki a Lázár János által benyújtott salátatörvény-javaslatból.

Az Index arról ír, Ficsor Zsoltot, a MOME fotó szakának harmadéves diákját beválogatták a Berlinaléval párhuzamosan zajló fotósoknak szóló Close up! programba, amelynek keretében fiatal művészek készíthettek képeket a filmfesztiválon. Mindenhova bejárásuk volt, ott fotózhattak, ahol csak akartak, a fesztivál végén az elkészült képeket kiállították. A magyar fotós Punctum! című sorozatával megnyerte a fődíjat.

A Magyar Nemzet arról ír, óriásit zuhant Záhony forgalma. Közvetlenül több száz, áttételesen több ezer munkahely került veszélybe, miután a záhonyi körzetben jelentősen visszaesett a vasúti áruforgalom. A magyar-ukrán kereskedelmi kapcsolatok javításával lehetne életet lehelni az átrakóba.

A Népszabadság cikke a veszprémi választás elvesztése után a lapnak nyilatkozó fideszesek úgy vélik, ha Orbán Viktor pénteki évértékelőjén azt akarja mutatni, hogy kézben tartja a dolgokat,ellenségkép gyártás helyett olyan, az embereket érintő bejelentést kell tennie, ami minimum egy Széchényi terv szintű. A kormányátalakítás pedig annak a jele lenne, hogy a politikai-kormányzás stratégiája megbukott - vélik.

Az Index arról ír, 2016-ban megszülethet az első háromszülős gyerek, miután Londonban a Lordok Háza nagy többséggel megszavazta az ezt szabályozó törvényt. A most legalizált eljárás lényege, hogy az anyába való beültetés előtt megváltoztatják az embrió DNS-ét, hogy ezzel súlyos örökletes betegségeket kerüljenek el. A születendő gyerek így három ember genetikai állományát hordozza majd magában.


A Portfolio arról ír, az amerikai Fed elnöke a Szenátus előtti meghallgatásán viszonylag határozott üzeneteket adott a közelgő monetáris szigorításról. Elmondása szerint az elkövetkező pár ülésen még nem valószínű, hogy a gazdasági környezet indokolttá tenne egy kamatemelést. Majd hozzátette: a monetáris szigorítás előtt biztosan meg fog változni a jegybanki iránymutatásuk, vagyis a valamelyik döntésüket kísérő közlemény már tartalmazhat arra vonatkozó utalást.

A napi.hu cikke szerint nagy az esélye annak, hogy az első félévben egy 10-20 százalékos áresés is bekövetkezhet az amerikai részvénypiacon. Ugyanakkor a piac elég erősnek tűnik ahhoz, hogy ezen túltegye magát, s az év második felében akár új csúcsokra is meneteljen.

A pénzcentrum arról ír, jól fogynak az életbiztosítások, a Mabisz adatai szerint, a 18 magyar életbiztosító tavalyi díjbevétele 4,4 százalékkal növekedett, az egyszeri díjas biztosításokból származó bevétel pedig 5,7 százalékkal emelkedett 2014-ben az előző évhez képest.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×