Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hajléktalanok segélyezéséről is döntött a Fővárosi Közgyűlés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fővárosban élő hajléktalanok rendkívüli települési támogatásáról szóló rendeletről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Az új rendelet egyik fontos eleme, hogy az egy főre számított havi családi jövedelemhatárt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékáról 150 százalékára - 37 050 forintról 42 750-re -, egyedül élő esetében 150-ről 170 százalékra - 42 750-ről 48 450 forintra - emeli, ezáltal a magasabb jövedelműek is ellátáshoz juthatnak.

Rámutattak, ha a hajléktalan ügyfelek munkába állnak, elveszítik az ingyenes szolgáltatásokat, mert már van jövedelmük, továbbá jelentkeznek a munkába álláshoz kapcsolódó többletkiadásaik is. Az új rendelet szerint az ő számukra adható támogatás 14 300 forintról 25 000-re emelkedik.

Új támogatási típusként bevezetik a temetési támogatást, amit a közeli hozzátartozó eltemettetéséről gondoskodó hajléktalan részére lehet kifizetni. A temetési segély összege a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által közzétett legolcsóbb temetés költségének 20 százaléka, legalább 35-40 ezer forint.

A krízis támogatás keretében adnak segítséget a gyermek fogadásához, valamint az állami nevelésbe vett gyermekkel való kapcsolattartáshoz szükséges, továbbá a gyermek eltartása érdekében felmerült kiadások viseléséhez. Így juthat támogatáshoz a gyermekét váró nő, amihez csak egy igazolás szükséges a várandósságáról.

A rendkívüli települési támogatásról szóló új rendelet alapján a feladat biztonságos ellátásához 70 millió forintos költségvetési forrásra lesz szükség.

Az új rendelettel megszűnik a lakhatást támogató segély és a rendszeres ellátást kérelmezők segélye.

A testület 19 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.