eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Holnap lép hivatalba az Alkotmánybíróság új elnöke

Szerdán hivatalba lép Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság (Ab) új elnöke.

Lenkovics Barnabást 2007 márciusában választotta kétharmados többséggel az Ab tagjává 9 évre az Országgyűlés, 2007. április 21-től alkotmánybíró. A testület elnökévé 2014. december 1-jén választotta meg az Országgyűlés kétharmados többsége 2015. február 25-i hatállyal.

Lenkovics Barnabás alkotmánybírói és ezzel együtt elnöki mandátuma is 2016 áprilisában jár le, így 14 hónapot tölthet az elnöki székben.

A szabályozás szerint az Ab elnöke hangolja össze a testület tevékenységét, közreműködik az egységes joggyakorlat biztosításában, kiosztja a beérkezett ügyeket az egyes előadó alkotmánybírókhoz, akiknek a feladata a határozattervezet elkészítése. Az elnök összehívja és vezeti a teljes üléseket, meghatározza azok napirendjét, az elbírálandó ügyek napirendre tűzésének ütemezését, a tárgyalási határnapokat.

A teljes ülés szavazategyenlősége esetén az elnök voksa dönt. Az elnök az ügyek szignálásakor vagy az eljárás során bármikor dönthet úgy, hogy egyes tanácsok elé tartozó ügyeket a teljes ülés elé terjeszt, az egyes tanácsok munkájában tanácskozási joggal részt vehet.

Az elnök elrendelheti egy ügy soron kívüli vagy gyorsított eljárásban történő intézését, de meg is hosszabbíthatja a tervezet elkészítésének határidejét, ha szükségesnek látja, továbbá a főtitkár és a tanácsvezető alkotmánybírók közreműködésével nyomon követi a határidők betartását.

Az Ab elnöke, illetve az általa kijelölt személy képviseli a testületet itthon az állami szervek és a nyilvánosság előtt, illetve a nemzetközi kapcsolatokban.

Az Ab elnöke irányítja az Alkotmánybíróság Hivatalát, munkáltatója az intézmény mintegy 100 dolgozójának.

A szabályozás szerint az Ab elnökének munkáját helyettes segíti. Ezt a pozíciót utoljára 2008 és 2011 júliusa között Holló András töltötte be, aki korábban elnöke is volt a testületnek, azóta nincs elnökhelyettese az Ab-nak. Az elnökhelyettest az elnök javaslatára a testület választja.

Lenkovics Barnabás Rakamazon született 1950. július 26-án. A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd 1969-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait, ahol 1974-ben szerzett jogi diplomát. Ezután az egyetemi polgári jogi tanszékén gyakornokoskodott, 1976-ban tanársegéd, 1983-ban adjunktus, 1992-ben egyetemi docens, 2000-ben egyetemi tanár lett.

Az Országgyűlés Gönczöl Katalin utódjaként 2001-ben megválasztotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosává, amit 2007-es alkotmánybíróvá választásáig töltött be.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×