Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyik korábbi időközi vereség sem rengette meg a hatalmat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mindössze öt olyan időközi országgyűlési képviselőválasztás volt a rendszerváltás óta, amely az épp hatalmon lévő párt vereségével zárult. Egyik ilyen voksolás sem rengette meg a fennálló hatalmat - derül ki az InfoRádió összeállításából, amely a PoliPraktika blog adatgyűjtése alapján készült.

1992. június 8-án, Békéscsabán tartották meg az első olyan időközi országgyűlési képviselőválasztást, amelyen a kormánypárt jelöltje maradt alul. Az MDF-es Szokolay Zoltán helyett nem egy kormánypárti politikus, hanem a szabaddemokrata Sarkadiné Lukovics Éva került be a Parlamentbe.

Az 1994-től regnáló Horn-kormány négy éve alatt nem volt ilyen eredménnyel záruló voksolás, az első Orbán-kabinet idején azonban kétszer is: 1999. október 18-án Siófokon a fideszes Rajcsányi Péter utódjául kiszemelt kormánypárti jelölt helyett az MSZP-s Házas József, 2000 május 2-án, Székesfehérváron pedig a kormánypárti Gyuricza Béla helyére állított aspiránst megelőzve a szocialista Molnár Albert szerezte meg a szavazatok többségét.

2002 és 2006 között, a Medgyessy-, és a Gyurcsány-kormány idején nem volt olyan időközi országgyűlési képviselő-választás, amelyen a kormánypárt veszített, utána viszont, 2009. február 16-án Budapest 9. kerületében a fideszes Bácskai János lett a szabaddemokrata Gegesy Ferenc mandátumának örököse.

A második Orbán-kormány idején, 2010 és 2014 között sem kellett ilyen veszteséget elkönyvelnie a kormányoldalnak, idén azonban már igen: február 22-én Veszprémben a baloldal által támogatott független jelölt, Kész Zoltán győzte le kormánypárti riválisát.

Összesen tehát öt olyan időközi országgyűlési képviselőválasztás volt a rendszerváltás óta, amely kormánypárti vereséggel zárult. Politikai és kommunikációs jelentősége mindegyiknek volt, de egyik sem rengette meg a fennálló hatalmat.

Adatok forrása: Herczegh Sándor politológus, polipraktika.blog.hu

Hanganyag: Herczeg Zsolt