Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A metró nem áll meg a Széll Kálmán téren egy ideig

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
február 27-étől (péntektől) március 2-áig (hétfőig) az M2-es metró a Széll Kálmán tér állomáson megállás nélkül áthalad, mert a tér felújítása a metróállomás épületének átépítésével, illetve ennek előkészületeivel folytatódik.

Hogy a metró későbbi zavartalan utasforgalmát biztosítsák "csarnokot a csarnokban" , azaz ideiglenes védőtetőt és -falat építenek az épületen belül. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) a péntektől hétfőig tartó időszakra sűrűn közlekedő metrópótló autóbuszt indít M2-es jelzéssel a Déli pályaudvar M és a Széll Kálmán tér M között. Az Örs vezér tere felől metróval érkezők a Déli pályaudvar M végállomáson a metrópótló autóbuszra átszállva érhetik el leggyorsabban a Széll Kálmán teret.

A Budakeszire közlekedő 22-es, 22A és 222-es autóbusz a Déli pályaudvar M-ig, a Zugligeti útra tartó 155-ös, valamint a Dániel útig közlekedő 156-os busz a Batthyány tér M+H-ig meghosszabbított útvonalon jár, hogy ezek a járatok a metróról közvetlenül átszállva továbbra is elérhetőek legyenek. A Széll Kálmán térről induló többi buszjárat az M2-es metrópótlóval, illetve a meghosszabbított útvonalú 22-es, 22A, 222-es, 155-ös vagy 156-os busszal érhető el. A www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és a vonatkozó közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk.

A Széll Kálmán tér felújítása 2015. február 27-étől (péntektől) az M2-es metró fogadóépületének átépítésével folytatódik. A metró későbbi zavartalan utasforgalmának biztosítására ideiglenes védőtetőt és -falat építenek a metró utascsarnokában. Az eredeti épületben felépített ideiglenes csarnokban zavartalan marad mind a metró megközelítése, mind a forgalma, ugyanakkor megkezdődik az épület bontása, majd átépítése. Az ideiglenes védőtető és -fal építése idején, február 27-étől március 2-áig azonban korlátozni kell az épület forgalmát, ezért az M2-es metró ezen a négy napon nem áll meg a Széll Kálmán tér állomáson. A metró kijárati épületének jelenlegi, "legyezős" alapja - mint a Széll Kálmán tér egyik ikonikus jelképe - az átépítés után is megmarad, de már egy teljesen felújított, modern arculatú, üvegfalakkal határolt épület részeként. A metró forgalmának négy napig tartó korlátozása alatt, az épület felújításának idejére a Széll Kálmán téri forgalomirányító központot is leköltöztetik egy alsóbb szintre.

A Széll Kálmán tér megközelítése közösségi közlekedéssel


2015. február 27-én (pénteken) az első metróindulástól március 2-án (hétfőn) az utolsó szerelvény indulásáig az M2-es metró ugyan teljes vonalán, az Örs vezér tere és a Déli pályaudvar között közlekedik, azonban a Széll Kálmán tér állomáson nem áll meg, azon csak áthalad. A metróval utazóknak a Széll Kálmán tér M elérésére sűrűn közlekedő pótlóbuszt indítunk M2-es jelzéssel a Déli pályaudvar M végállomástól a Széll Kálmán tér M-ig. Aki metróval utazik az Örs vezér tere irányából a Széll Kálmán térre, a leggyorsabban a Déli pályaudvar M végállomáson a metrópótlóra átszállva érheti el a teret. Az M2-es jelzésű metrópótló buszra a Déli pályaudvarnál a Krisztina körúton, a pályaudvarról a Vérmező felé átvezető gyalogos-átkelőhelyhez helyezett ideiglenes megállóban lehet felszállni. A járat a Széll Kálmán téren az 5-ös, a 91-es és a 102-es busz megállóhelyén, majd ezt követően a 22-es buszcsalád megállójában áll meg.

Az M2-es metrópótló busz pénteken és hétfőn a reggeli csúcsidőben 3, napközben 5, a délutáni csúcsidőben 3-4, este pedig 10 percenként közlekedik. A metrópótló buszok szombaton délelőtt 5, napközben 7-8, kora reggel és késő este 10 percenként, vasárnap egész nap 7-8 percenként járnak majd. Az M2-es jelzésű metrópótló buszon kívül a Déli pályaudvarról a Széll Kálmán térre történő eljutásra elsősorban a Déli pályaudvar M-ig meghosszabbított útvonalú 22-es, 22A vagy 222-es autóbuszt ajánljuk, amelyek az M2 jelzésű metrópótlóval közös megállóból indulnak. Mindemellett a Széll Kálmán tér a Déli pályaudvar M végállomásról elérhető a 18-as, az 59-es, az 59A és a 61-es villamossal, valamint a 21-es, a 21A, a 39-es, a 91-es, a 102-es és a 139-es autóbusszal, továbbá a csak hétköznap közlekedő 140-es és 140A járattal is. A felsorolt autóbuszok a megszokott helyükön, a Déli pályaudvar Alkotás utcai oldalánál állnak meg.

A Széll Kálmán térről induló buszjáratok megközelítése

Az M2-es metróval utazóknak a Széll Kálmán térről induló buszjáratok a Déli pályaudvaron az M2-es metrópótló buszra átszállva és azzal a Széll Kálmán térig utazva érhetők el. Egyes buszjáratok a Déli pályaudvar M, illetve a Batthyány tér M+H végállomásig meghosszabbított útvonalon közlekednek, ezért nem szükséges a metrópótló buszra átszállniuk.
· Aki a 4-es vagy a 6-os villamossal utazna a Széll Kálmán térről, annak javasoljuk, hogy az M2-es metróról a Blaha Lujza téren szálljon át.
· Aki a 155-ös vagy a 156-os busszal utazna, annak az M2-es metróról a Batthyány tér állomáson célszerű leszállnia. A két buszjárat útvonalát a február 27-étől március 2-áig tartó időszakra meghosszabbítjuk: a 155-ös a Zugligeti úttól, a 156-os pedig a Dániel úttól a Batthyány tér M+H végállomásig közlekedik, ahol a buszvégállomáson, a 86-os busz ideiglenes megállóhelyén lehet felszállni rá. A 155-ös és a 156-os autóbusz ebben az időszakban a Széll Kálmán téri megszokott megállója helyett ideiglenesen a 39-es busz megállóhelyén áll meg.
· Aki a 116-os, illetve a 149-es busszal utazna, annak az M2-es metróról a Batthyány tér M + H állomáson célszerű leszállnia. Innen a 39-es, illetve a meghosszabbított útvonalú 155-ös vagy 156-os busszal érheti el a leggyorsabban a 116-os busz Széll Kálmán tér M megállóhelyét, illetve a 149-es busz Széll Kálmán tér M végállomását.
· Aki a 16-os, a 16A, a 21-es, a 21A, a 128-as vagy a 129-es busszal utazna, vagy a 61-es villamossal Hűvösvölgy felé menne, annak az M2-es metróról a Déli pályaudvar végállomáson célszerű leszállnia. Innen az M2 jelzésű metrópótló busszal, illetve a 22-es, a 22A vagy a 222-es autóbusszal érhető el a Széll Kálmán tér, ahol a 16-os, a 16A, a 128-as és a 129-es buszra és a Hűvösvölgy felé közlekedő 61-es villamosra át tudnak szállni.
· Aki a 22-es, a 22A vagy a 222-es busszal utazna, annak az M2-es metróról a Déli pályaudvar végállomáson célszerű leszállnia, mert a 22-es járatcsalád útvonalát idáig meghosszabbítjuk. A 22-es, a 22A és a 222-es ebben az időszakban csak a Széll Kálmán tér szélét érinti, és az ott megszokott végállomása helyett az 5-ös, a 91-es és a 102-es busz megállóhelyén áll meg. (A Szilágyi Erzsébet fasor felől a Széll Kálmán tér belseje felé, például a 4-es és a 6-os villamos végállomásához tartók gyalogosan, illetve a 155-ös vagy a 156-os buszra átszállva érhetik el azt.) A 22-es buszcsalád járataira a Déli pályaudvar M végállomáson a Krisztina körúton, a pályaudvarról a Vérmező felé átvezető gyalogos-átkelőhelynél kialakított ideiglenes megállóban lehet felszállni.