eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Visszavonják az érettségi tételeket - 25 éve történt

1990. február 23. péntek: Az SZDSZ munkáját az elkövetkező időszakban Kis János vezeti majd megbízott pártelnökként. A Magyar Demokrata Fórum országos elnöksége követeli, hogy a nemzetközi egyezmények szellemében a magyar nyelvű szépirodalmi művek, mesekönyvek közvetlenül juthassanak el a Romániában élő magyarsághoz.

A Művelődési Minisztérium vezetése úgy döntött, hogy visszavonja a mostani érettségi tételeket, illetve a magyar szóbeli tételeket ajánlottnak tekinti, a történelem szóbeli tételeket pedig témaköröknek, amelyeken belül a tanár önállóan jelölhet ki pontosan meghatározott feladatokat. Ezt Glatz Ferenc művelődési miniszter jelentette be a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. A miniszter indoklásában kifejtette: a jó alapelveket, amelyek értelmében korszerűsíteni kell az érettségi rendszerét, a szakmai végrehajtásnál a minisztériumon belül hibák sora kísérte. A művelődési tárca viszont továbbra is helyesnek tartja azt a döntést, hogy közelíteni kell az érettségit a felvételihez - mutatott rá Glatz Ferenc.

Az SZDSZ munkáját az elkövetkező időszakban Kis János vezeti majd megbízott pártelnökként. Erről döntött a szabad demokraták ügyvivői testülete. Magyar Bálint ügyvivő sajtótájékoztatóján elmondta: az SZDSZ képviselőjelöltjei az ország mind a 176 egyéni választókerületében megszerezték a jelölt állításhoz szükséges ajánlócédulákat és véglegesítették az SZDSZ országos, megyei és fővárosi listáit. Az országos listát Tölgyessy Péter ügyvivő vezeti, őt ABC sorrendben az ügyvivői testület további 9 tagja - Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Kőszeg Ferenc, Magyar Bálint, Mécs Imre, Pető Iván, Rajk László, Szabó Miklós és Tamás Gáspár Miklós -
követi.

A Magyar Demokrata Fórum országos elnöksége követeli, hogy a nemzetközi egyezmények szellemében a magyar nyelvű szépirodalmi művek, mesekönyvek közvetlenül juthassanak el a Romániában élő magyarsághoz. Az MDF közleménye szerint a párt megdöbbenve értesült a Romániába küldendő magyar nyelvű könyvekre előírt címzési kötelezettségről, amely szerint azokat a román Művelődésügyi Minisztériumhoz kell eljuttatni. Tiltakozunk minden olyan intézkedés ellen, amely gátolja a gondolat, az írott szó, az információ szabad áramlását - áll az MDF közleményében.

Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek Erdélybe utazott. A magyar főpap a hét végén Gyulafehérváron, Marosvásárhelyen és Kolozsváron szentmisét tart. Programja szerint felkeresi Jakab Antal erdélyi püspököt, Bálint Lajos segédpüspököt, és találkozik a gyulafehérvári szeminárium tanáraival és növendékeivel is.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×