"Könnyített" hét a parlamentben

Infostart
2015. február 23. 04:55
Hétfőn és csütörtökön ülésezik a héten az Országgyűlés. A rendkívüli ülésrend miatt már most úgy dolgozik a Ház, mintha a márciustól érvényes két hetes ülésrend második heti munkarendje volna érvényes.

Hétfőn és csütörtökön folytatódik az Országgyűlés pénteken kezdett, háromnapos ülése, ám e rendkívüli ülésrend miatt már most úgy dolgozik a Ház, mintha a márciustól érvényes két hetes ülésrend második heti munkarendje volna érvényes.

A hétfői ülés ugyanis 11 órakor kezdődik, ám a napirend előtti felszólalásokat követően kizárólag az azonnali kérdések és válaszok, valamint a kérdések hangzanak el, ezen felül a hét első felében csak bizottsági ülések várhatók.

Csütörtökön viszont az LMP kezdeményezésére a képviselők négy órás vitát tartanak az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményről. Az ellenzéki párt az MSZP és Jobbik támogatásával gyűjtötte össze a vita megtartásához szükséges aláírásokat, azzal a céllal, hogy a kabinet képviselői a Ház előtt is beszámoljanak arról, hogy milyen előnyöket remélnek az egyezménytől.

A héten egyébként 37 társadalmi és civil szervezettel egyeztetett Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a transzatlanti megállapodásról.

"A vita során sok minden előjött, de elsősorban az átláthatóság, a transzparencia, az informáltság kérdése merült fel, az Amerikai Egyesült Államok nem teregette ki még mindig minden kártyáját, bizonyos titkolózás van a kulisszák mögött folyó tárgyalásokon, nem nyilvánosak a jegyzőkönyvek és ez nyugtalansággal tölt el bennünket is és a civil és szakmai szervezeteket is" - fogalmazott.

Mikola István úgy vélte, hogy két-három évet is igénybe vehet, mire megszületik a megegyezés az Európai Unió és az Egyesült Államok között, az unió minden tagállama ratifikálja azt és hatályba is léphet a szabadkereskedelmi szerződés.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást