Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az év végén elbontják a városligeti bódésort

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei év végén lebontják az Állatkerti körúton található bódésort, hogy a rossz állapotú építmények helyét a megújuló Városligethez méltó pavilonok váltsák fel a jövőben.

A Városliget fejlesztését célzó Liget Budapest projekt az évtizedek óta elhanyagolt állapotban lévő városi parkot is megújítja. A park zöldfelületének növelése és rehabilitációja mellett ezért megszűnik az Állatkerti körúton található bódésor is, hogy a jelenleg elhanyagolt és rossz állapotban lévő építmények helyét a megújuló Városligethez megjelenésükben és árukínálatukban is méltó pavilonok váltsák fel - közölte az MTI-vel hétfőn a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt.

Ettől az esztendőtől a terület vagyonkezelőjeként a Városliget Zrt. hatáskörébe tartozik az Állatkerti körúton található bódésorhoz kapcsolódó területhasználati engedélyek megadása is.

A 2014 végén lejárt, egyéves határozott idejű szerződéseket a cég minden kereskedelmi egység számára automatikusan meghosszabbította 2015. február végéig, majd - a park megújításának ütemezését megvizsgálva - úgy döntött, hogy március 1-jétől minden olyan egység számára engedélyezi a működést december 31-ig, amely a szerződésben foglalt feltételeknek eleget tesz.

Ennek értelmében minden pavilontulajdonosnak vállalnia kell, hogy megfizeti a területhasználat díját, valamint a szerződés megszűnésétől számított 15 napon belül elbontja és elszállítja a használatában vagy tulajdonában álló pavilont, a közterületet pedig eredeti állapotában a Városliget Zrt. rendelkezésére bocsátja - áll a cég kommünikéjében.

Mint közölték, a Városliget Zrt. tavasszal ír ki pályázatot a park tájépítészeti megújítására, amely magában foglalja a Liget zöldterületi rendbetételét, bővítését és a rekreációs funkciók (például sportpályák, játszóterek, futókör) kialakítását, fejlesztését is.

A pályázati kiírás a szakmai szempontú igények mellett a parkmegújításra fókuszáló lakossági és civil egyeztetések eredményeit is figyelembe veszi. A Városliget átfogó megújítása a tájépítészeti pályázat majdani nyertes terve és a parkban felépülő múzeumok nyertes építészeti tervei alapján történik majd. A parkhasználók 2018-ban vehetik birtokba a megújult Városligetet.

A Liget Budapest projekt keretében öt új múzeum kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén. A park zöldfelületeinek részleges megújítása már 2014 tavaszán megkezdődött, a projekt megvalósításával pedig a Városliget zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd. A fejlesztések eredményeként a Ligeten áthaladó autósforgalom csökkentésére is sor kerül.