Teljesen kivonhatják a szovjet csapatokat - 25 éve történt

Infostart
2015. február 22. 13:13
1990. február 22. csütörtök: A Fiatal Demokraták Szövetsége az ország mind a 19 megyéjében és Budapesten is tud területi listát állítani - jelentette be Bozóki András sajtószóvivő a Fidesz sajtóértekezletén. A magyar szegényeket és rászorulókat segíti a Vöröskereszt most véget ért akciója: az adományokból származó használt ruhákból - amelyeket rendkívül olcsón kínáltak - másfél millió forintot gyűjtöttek össze.

A Fiatal Demokraták Szövetsége az ország mind a 19 megyéjében és Budapesten is tud területi listát állítani - jelentette be Bozóki András sajtószóvivő a Fidesz sajtóértekezletén. Orbán Viktor ehhez hozzátette: politikai vitára kívánja kihívni a szerinte országos lista állítására képes pártok - a Független Kisgazdapárt, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége - listavezetőit. Orbán Viktor közölte: a Fidesz nyílt levélben fordul Németh Miklós miniszterelnökhöz, amelyben az ellen tiltakozik, hogy a jelenlegi kormány még a szabad választások előtt megállapodjon a szovjet vezetéssel a Magyarországon állomásozó csapatok kivonásáról. A fiatal demokraták azért ellenzik a megállapodást, mert úgy vélik, hogy a jelenlegi kormány nem törekszik a csapatok lehető leggyorsabb kivonására.

Várhatóan néhány héten belül aláírják azt a magyar-szovjet kormányközi egyezményt, amely szabályozza a szovjet csapatok teljes kivonását Magyarországról. Matvej Burlakov vezérezredes, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka az MTI-nek elmondta, hogy a szovjet kormány 1988-as döntése után jelentős mértékben egyoldalúan csökkentették a szovjet fegyveres erőket. Ennek megfelelően 1989-ben 22 egységet vontak ki Magyarországról, közöttük a 13. harckocsi hadosztályt és több mint tízezer katonát. A teljes kivonásról szóló tárgyalásokon befejezéshez közeledik a pontos időrendről szóló megállapodás, de mint Burlakov elmondta, nem szabad megfeledkezni, az emberi tényezőről sem, például arról, hogy a hivatásos katonák többségének, több mint 11 ezernek a Szovjetunió területén nincs lakása. A parancsnok megerősítette, hogy a magyar parlamenti választások előkészítésének időszakában a szovjet csapatok nem tartanak gyakorlatokat és a katonák nem hagyják el helyőrségeiket. Csak olyan foglalkozásokat szerveznek, amelyeket a laktanyában hajthatnak végre és megszüntették a katonai járműoszlopok mozgásának gyakorlását is - mondta a szovjet Déli Hadseregcsoport parancsnoka.

A magyar szegényeket és rászorulókat segíti a Vöröskereszt most véget ért akciója: az adományokból származó használt ruhákból - amelyeket rendkívül olcsón kínáltak - másfél millió forintot gyűjtöttek össze. A pénzt a hamarosan létesítendő ingyenkonyhák megindítására, szociális segélyezésre és az egészségkárosodott gyermekek táboroztatásának költségeire fordítják.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást