Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NVB: nem tévesztette meg a választókat Kész Zoltán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén megváltoztatta az elsőfokú határozatot és megállapította, Kész Zoltán, a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás több baloldali párt és civil szervezet által támogatott független jelöltje nem tévesztette meg a választókat, amikor azt mondta, ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét.

Első fokon a veszprémi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) csütörtökön Bősze Ferenc, a veszprémi választáson szintén függetlenként induló képviselőjelölt kifogása alapján marasztalta el Kész Zoltánt.

Az egyéni választókerületi választási bizottság szerint egy február 15-i kampányrendezvényen a felszólalók egyike, Korbel Péter mások mellett azt mondta, "aki más független jelöltre szavaz, annak a szavazata elvész". Ez alatt Kész Zoltán végig a színpad mellett állt, majd beszédében azt hangsúlyozta: "ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét, ezért mindenki őrá szavazzon". Emellett a választási gyűlésen olyan szórólapot osztogattak, amely minden más nevet elhalványítva jelenített meg, azt hangsúlyozva, hogy a vastag betűvel szedett Kész Zoltán a "kormányellenes erők egyetlen esélyes jelöltje".

Az oevb szerint mindezek alkalmasak voltak a választók megtévesztésére, a testület szerint Kész Zoltán megsértette a választás tisztaságának választási alapelvét, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az oevb határozata ellen egyrészt a kifogást tevő Bősze Ferenc nyújtott be fellebbezést, és kérte Kész Zoltán eltiltását a további jogsértéstől, másrészt az MSZP, mint a választásban érintett jelölőszervezet nyújtott be fellebbezést, arra hivatkozva, hogy az elhangzottak véleménynyilvánítások voltak, amelyek alapján nem lehet megállapítani a jogsértést.

A Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén egyhangúlag úgy döntött, megváltoztatja az oevb határozatának a választási gyűlésre vonatkozó részét, és a kifogást elutasítja, mert megítélése szerint a jelölt jelenlétében elhangzott mondatok nem sértik a választási alapelveket. Az NVB szerint ugyanis azok értékítéletek, amelyek a véleménynyilvánítás alkotmányos jogának védelme alatt állnak. Patyi András, a testület elnöke a vitában azt mondta, megítélése szerint nem tiltott, hogy a jelölt azzal buzdít a támogatására, hogy neki van nagyobb esélye.

A bizottság a szórólappal kapcsolatban is megváltoztatta az oevb határozatát, és a kifogást elutasította, mert csatolt bizonyíték nem volt elegendő a jogsértés megállapításához.