eur:
393.84
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

23,27 százalékos a részvételi arány 13 óráig

A választásra jogosultak 23,27 százaléka, 17132 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaszi országgyűlési választáson ekkor a választásra jogosultak 35,51 század százaléka, azaz 26175 ember járult az urnák elé.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A körzet megtartásán múlik a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége.

Az időközi választásra 12 jelöltet vettek nyilvántartásba, a jelöltek a szavazólapon a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek majd: Gerstmár Ferenc (Lehet Más a Politika), Bősze Ferenc (független), Varga Péter Miklósné (Aquila Párt), Papp András Pál (független), Kész Zoltán (független), Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt), Varga-Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Karancsi Tibor (független), Szepessy Zsolt (Összefogás Párt), Horváth Lajos (független), Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt).

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett.

Ahogyan tavaly áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak. A külképviseleti névjegyzékbe 42-en jelentkeztek: a legtöbben, tízen Londonban voksolnának, hatan-hatan Münchenben és Bécsben, ketten-ketten szavaznának Brüsszelben, Helsinkiben, Dublinban, Madridban és Bernben. Egy-egy voksoló jelentkezett szavazni New Yorkban, Szarajevóban, Koppenhágában, Párizsban, Kuvaitban, Berlinben, Oslóban, Milánóban, Bukarestben és Szingapúrban. Az időeltolódás miatt New Yorkban már szombaton megtartották a szavazást.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az urnákban lévő szavazólapok ezt követően az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kerülnek, amely - a borítékok felbontása nélkül - belekeveri a külképviseleti szavazatokat egy előre kijelölt szavazókör szavazatai közé, majd ezeket a voksokat is összeszámlálják, így biztosítva azok titkosságát.

Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×