eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Veszprémben döntenek a kétharmadról is

Időközi országgyűlési választást tartanak vasárnap Veszprém 1-es számú egyéni választókerületében. Navracsics Tibort, a terület korábbi fideszes képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, aki ezért lemondott országgyűlési mandátumáról. A körzet megtartásán múlik a Fidesz-KDNP kétharmados többsége, bár ennek inkább szimbolikus, mintsem gyakorlati jelentősége van.

Összesen mintegy 75 ezer választót várnak vasárnap az urnákhoz Veszprém 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében, ahol tavaly tavasszal Navracsics Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 47,1 százalékával jutott be a parlamentbe. Ám a volt külügyminisztert november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi poszt és a parlamenti képviselőség összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A voksolásról Navracsics Tibor a következőket mondta:
"Mint a térség volt országgyűlési képviselője mondhatom, hogy csak az lehet ott képviselő és csak az bírhatja az én támogatásomat, aki ott él, ismeri az ott élőket, ismeri az ott élők gondjait. Úgy gondolom, hogy az én választókerületem egy nemes préda is".

Tavaly áprilisban a 11 jelölt közül a második helyen a baloldali pártok indulója végzett a voksok 27,6 százalékával. Most 12-en indulnak azért az országgyűlési székért, aminek megtartásán múlik a Fidesz-KDNP kétharmados többsége. Bár Rogán Antal Frakcióvezető az Inforádió Aréna című műsorában decemberben azt mondta, ennek a voksolásnak már nincs országos tétje.

"Azért nem látok a dologban semmiféle releváns jelentőséget, mert az alaptörvényt elkészítettük. (...) Ami pedig a kis kétharmados törvényeket illeti, szerintem nincsen baj velük, úgy jók, ahogy vannak, és ha meg akarjuk őket változtatni, akkor legfeljebb megbeszéljük, hogy van-e olyan ellenzéki képviselő, aki ezt tudja támogatni vagy sem".

A kétharmados többség elvesztésének egyébként gyakorlati szempontból azért nincs túl nagy jelentősége, mert még a minősített többséghez kötött jogszabályok nagy részét is csak a jelen lévő, nem pedig az összes képviselő kétharmadának szavazatához kötik. Vagyis ha hiányzik néhány ember a parlamenti szavazásnál - és az esetek nagy részében nem szokott telt ház lenni - akkor a Fidesznek akkor is meglehet a kétharmada, ha ezt a körzetet netán elveszítené.

Korábban szóba került, hogy indul a voksoláson Simicska Lajos és Török Gábor is, ám végül ők úgy döntöttek, nem szállnak ringbe a parlamenti képviselőségért.

A Fidesz-KDNP jelöltje Némedi Lajos, Veszprém jelenlegi alpolgármestere, a baloldali pártok - köztük az MSZP, DK, Együtt, a PM - Kész Zoltán függetlenként induló politikust támogatják, aki korábban rövid ideig Fidesz-tag volt, és vezette a Fidelitas veszprémi csoportját is.

A parlamenti pártok közül az LMP Gerstmár Ferencet, a Jobbik Varga-Damm Andreát indítja. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint határidőig összesen 42-en jelezték, hogy vasárnap Magyarország valamelyik külképviseletén kívánnak voksolni, tavaly ötször ennyien, 258-an nyújtották be erre vonatkozó igényüket. A legtöbben, tízen Londonban szavaznának, hatan-hatan Münchenben és Bécsben adnák le voksukat.

Az első részeredmények fél nyolc körül érkeznek be a 25 településről - mondta el Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

A megyeieknek vasárnap után nem kell sokáig várniuk a következő megmérettetésig. A veszprémi 3-as számú országgyűlési választókerületben április 12-én lesz időközi országgyűlési képviselőválasztás, miután januárban elhunyt a terület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője Lasztovicza Jenő.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×