Legyenek tárgyalások a hatalomváltás eljárási szabályairól! - 25 éve történt

Infostart
2015. február 19. 13:13
1990. február 19. hétfő: Az Országgyűlés megbízásából az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta a Magyar Szocialista Pártnak - a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjának - a bejegyzési kérelmével egyidejűleg a bírósághoz benyújtott vagyonmérlegét. A Minisztertanács hivatalába kérették Czinege Lajos nyugalmazott honvédelmi minisztert és közölték vele, hogy tíz napon belül el kell hagynia a Budapest II. kerület Endrődi Sándor utcai 9 szobás, 463 négyzetméter alapterületű szolgálati lakást, amelyben jelenleg él

Mivel a választások eredményétől függetlenül az egész ország elemi érdeke, hogy az átmenet rendezett körülmények között valósuljon meg, az SZDSZ vezetői kérik a választásokon országos listát állító pártokat, hogy mielőbb kezdjenek tárgyalásokat a hatalomváltás eljárási szabályairól. A Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivői testülete a demokratikus átmenet soron következő teendői között említette, hogy tárgyalni kell a rendszerváltás technikai, jogi kérdéseiről, például meg kell határozni az új Országgyűlés első ülésszakának feladatait.

Az Országgyűlés megbízásából az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta a Magyar Szocialista Pártnak - a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjának - a bejegyzési kérelmével egyidejűleg a bírósághoz benyújtott vagyonmérlegét. Az ÁSZ megállapította: az MSZP által 1989. november 16-án benyújtott, és a jogelőd MSZMP vagyonának 1989. szeptember 30-i állapotát feltüntető vagyonmérleg nem minősíthető teljes körűnek. A mérleg bizonylati megalapozottsága nem alkalmas a vagyoni helyzet bemutatására. A vagyonmérleg összeállítása során nem végezték el a szükséges leltározást, és az előírt számviteli munkákat sem. A Számvevőszék az eredményről tájékoztatta az MSZP elnökét és javasolta, hogy a vizsgálati jelentést tárgyalja meg a Parlament terv- és költségvetési bizottsága.

A Minisztertanács hivatalába kérették Czinege Lajos nyugalmazott honvédelmi minisztert és közölték vele, hogy tíz napon belül el kell hagynia a Budapest II. kerület Endrődi Sándor utcai 9 szobás, 463 négyzetméter alapterületű szolgálati lakást, amelyben jelenleg él. Czinege Lajos a közlést tudomásul vette és lemondott az általa beépített értéknövelő beruházások ellenértékéről is. A Magyar Néphadsereg illetékes lakásügyi hatósága a lemondást elfogadta és a hatályban lévő lakásügyi jogszabályok alapján Czinege Lajos részére kiutalt egy 78 négyzetméteres lakást. A cserelakás a jogszabályokba foglalt lakásigény mértékét nem haladja meg.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást