eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Külügyminiszteri szintű találkozóról egyeztek meg a normandiai négyek

A közeljövőben tartandó külügyminiszteri szintű találkozóról állapodtak meg a "normandiai négyek" - tájékoztatott a Kreml sajtóosztálya az orosz államfő és a német kancellár valamint a francia és ukrán elnök csütörtöki telefonbeszélgetéséről.

Az állami vezetők a "fenntartható tűzszünet" biztosításának fontosságát, a nehézfegyverek visszavonásában a gyakorlati lépések megtételét, és a foglyok mielőbbi szabadon engedését hangsúlyozták - olvasható az orosz államfői hivatal honlapján elhelyezett közleményben.

A szűkszavú tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár telefonbeszélgetésük során kifejtették, hogy "készek aktívan támogatni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ellenőrző missziójának munkáját az ukrajnai konfliktus rendezésének jelenlegi, fontos szakaszában".

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője csütörtökön közölte, Ukrajna azt szeretné, ha ENSZ-békefenntartók felügyelnék a kelet-ukrajnai frontvonalat, valamint az ukrán-orosz államhatárnak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő szakaszát. Petro Porosenko elnök a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe.

Moszkva azonban ellenzi a nemzetközi békefenntartók bevonását a délkelet-ukrajnai rendezésbe. Oroszország ENSZ-nagykövete és EBESZ-hez akkreditált állandó képviselője is felszólalt Kijev kezdeményezése ellen, hogy békefenntartókat vonjanak be a délkelet-ukrajnai rendezésbe. Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig emlékeztetett arra, hogy a minszki egyezség szerint a nehézfegyverzetek visszavonását az EBESZ fogja ellenőrizni az összekötő csoporttal közösen.

A Kreml álláspontja szerint Oroszország nem részese a délkelet-ukrajnai konfliktusnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×