Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin és Orbán bízik a minszki megállapodás sikerében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint sikerül érvényt szerezni a minszki megállapodásnak, ám az ukrán katonáknak el kéne hagyniuk Debalcevét. Orbán Viktor miniszterelnök pedig hangsúlyozta, hogy nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét a konfliktus megítélésében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti útján inkább optimistán, mint pesszimistán tekintett a legutóbbi minszki megállapodás nyomán a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére, ám úgy vélte, hogy a szakadárok által körülzárt Debalcevét el kéne hagyniuk az ukrán katonáknak.

"Természetesen veszteni mindig rossz, különösen, ha a bányászok vagy a traktorosok ellen veszítünk ám én úgy gondolom, hogy a legfontosabb feladat az emberéletek megóvása, azoké, akik most ott harcolnak - fogalmazott a körbevett ukrán katonákról Vlagyimir Putyin, majd hangsúlyozta, hogy a harcok nem érnek véget, míg Kijev be nem látja, hogy csak békésen, az alkotmányos reformot is tartalmazó minszki egyezmény keretein belül oldható meg a konfliktus."

Orbán Viktor miniszterelnök szintén úgy látta, hogy legutóbbi minszki megállapodás lehet a konfliktus rendezésének alapja, de kitért Magyarország uniós szerepére is.

"Nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét, de fontos dolog, hogy Európában mindenki a békére törekedjen, amely nem csupán a háború felszámolását jelenti, hanem a jövő építését is. Meggyőződésem, hogy az európai egységet az Oroszországgal történő együttműködés mellett lehet és kell létrehozni."

Egyebek mellett a magyar kormányfő és az orosz elnök megállapodott a hosszú távú gázszállítási szerződésben rögzített, ám eddig fel nem használt gáz - meglévő keretek közötti - megvásárlásáról, amelyet a kormányfő szavai szerint akkor is ki kellett volna fizetni, ha Magyarország nem használja föl a következő években.

A nemrég meghiúsult Déli Áramlat helyett, Törökországon keresztül tervezett Török Áramlat elnevezésű gázvezeték ügyében Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy új rendszert jelent, új résztvevőkkel. Orbán Viktor hozzátette, hogy akármi is lép a Déli Áramlat helyébe, Magyarország keresni fogja az együttműködés lehetőségét Oroszországgal.

A sajtótájékoztatón az orosz kormányfő meghívta Áder Jánost Moszkvába a II. világháború lezárásának 70-edik évfordulójára szervezett megemlékezésre.

Hanganyag: Sigmond Árpád