eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Putyin és Orbán bízik a minszki megállapodás sikerében

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint sikerül érvényt szerezni a minszki megállapodásnak, ám az ukrán katonáknak el kéne hagyniuk Debalcevét. Orbán Viktor miniszterelnök pedig hangsúlyozta, hogy nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét a konfliktus megítélésében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti útján inkább optimistán, mint pesszimistán tekintett a legutóbbi minszki megállapodás nyomán a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére, ám úgy vélte, hogy a szakadárok által körülzárt Debalcevét el kéne hagyniuk az ukrán katonáknak.

"Természetesen veszteni mindig rossz, különösen, ha a bányászok vagy a traktorosok ellen veszítünk ám én úgy gondolom, hogy a legfontosabb feladat az emberéletek megóvása, azoké, akik most ott harcolnak - fogalmazott a körbevett ukrán katonákról Vlagyimir Putyin, majd hangsúlyozta, hogy a harcok nem érnek véget, míg Kijev be nem látja, hogy csak békésen, az alkotmányos reformot is tartalmazó minszki egyezmény keretein belül oldható meg a konfliktus."

Orbán Viktor miniszterelnök szintén úgy látta, hogy legutóbbi minszki megállapodás lehet a konfliktus rendezésének alapja, de kitért Magyarország uniós szerepére is.

"Nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét, de fontos dolog, hogy Európában mindenki a békére törekedjen, amely nem csupán a háború felszámolását jelenti, hanem a jövő építését is. Meggyőződésem, hogy az európai egységet az Oroszországgal történő együttműködés mellett lehet és kell létrehozni."

Egyebek mellett a magyar kormányfő és az orosz elnök megállapodott a hosszú távú gázszállítási szerződésben rögzített, ám eddig fel nem használt gáz - meglévő keretek közötti - megvásárlásáról, amelyet a kormányfő szavai szerint akkor is ki kellett volna fizetni, ha Magyarország nem használja föl a következő években.

A nemrég meghiúsult Déli Áramlat helyett, Törökországon keresztül tervezett Török Áramlat elnevezésű gázvezeték ügyében Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy új rendszert jelent, új résztvevőkkel. Orbán Viktor hozzátette, hogy akármi is lép a Déli Áramlat helyébe, Magyarország keresni fogja az együttműködés lehetőségét Oroszországgal.

A sajtótájékoztatón az orosz kormányfő meghívta Áder Jánost Moszkvába a II. világháború lezárásának 70-edik évfordulójára szervezett megemlékezésre.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×