Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nőtt az áruforgalom a MÁV hálózatán tavaly

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint öt százalékkal nőtt a vasúti árufuvarozás a MÁV hálózatán tavaly - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint egy év alatt a közlekedő tehervonatok száma 3 százalékkal, míg a megtett bruttótonna kilométerek - egy tonna jármű és rakomány tömegének mozgása - 5,5 százalékkal emelkedtek. Két évvel ezelőtt mintegy 143 ezer tehervonat tett meg 19,6 milliárd bruttótonna kilométert az összes hazai vasútvonalon, 2014-ben ugyanakkor már 148 ezer szerelvény 20,7 milliárd bruttótonna kilométert futott - írták.

A tehervonatok csaknem 17 millió kilométert közlekedtek összesen, és noha a tranzitforgalom Horvátország, Szerbia és Ukrajna irányába csökkent, Ausztriába jelentősen, Szlovénia, Románia és Szlovákia felé kismértékben emelkedett a szállítás.

A pozitív trend eredményeként a MÁV tavaly 650 millió, két év alatt több mint 1,8 milliárd forinttal növelte bevételét. Elsősorban a belföldi forgalom, feltehetőleg az anyag- és szállításigényes építőipar hajtotta az árufuvarozás növekedését, de a forgalmi adatok alapján az e-útdíj bevezetése is jótékony hatással bírt - közölték.

A vasúttársaság arra számít, hogy a magyar gazdasági teljesítmény javulása a vasúti áruforgalomra további kedvező hatást gyakorol. Ezen felül a MÁV szerint Magyarország vasúti árufuvarozási lehetőségeit növelik a 2013 őszén megnyílt európai tranzit folyosók, amelyek működése az országhatárok közötti vasúti átjárhatósági, úgynevezett interoperabilitási problémák megoldását is segítik.