Hazahozták Karády Katalin koporsóját - 25 éve történt

Infostart
2015. február 18. 13:13
1990. február 18. vasárnap: Magyarország hamarosan az élre kerülhet a demokráciáért folyó versenyben, mert a választások után itt alakulhat meg Kelet-Európában elsőnek kormány teljesen a kommunisták nélkül - írta vasárnapi számában a New York Times. Az ipari vállalatoknak csupán egy negyede számít arra, hogy 1990-ben valamelyest kedvezőbben alakul a jövedelme.

Magyarország hamarosan az élre kerülhet a demokráciáért folyó versenyben, mert a választások után itt alakulhat meg Kelet-Európában elsőnek kormány teljesen a kommunisták nélkül - írta vasárnapi számában a New York Times. A lap kelet-európai helyzetképében rámutatott, hogy a választási harc a két ellenzéki párt, az MDF és az SZDSZ között dőlhet el. A New York Times szerint egyébként várhatóan egyik induló párt sem kap többséget, így koalíció alakulhat Magyarországon.

Az ipari vállalatoknak csupán egy negyede számít arra, hogy 1990-ben valamelyest kedvezőbben alakul a jövedelme. Megítélésük szerint termékeik belföldi értékesítése mintegy 7 százalékkal, a rubelelszámolású exportjuk csaknem 10 százalékkal csökken ebben az évben. Azt remélik viszont, hogy a
konvertibilis elszámolású exportjuk 22 százalékkal növekszik. Minderről Papanek Gábor, a Gazdaságkutató Intézet igazgatóhelyettese számolt be. Elmondta azt is, a vállalatok nem tervezik a termelés hatékonyságának növelését: változatlanul anyag- és energiaigényes termékeket kívánnak
eladni, pedig a szakértők szerint inkább a szellemi munkát igénylő termékek értékesítése lenne célravezető.

Gyulán, a nagyrománvárosi ortodox templomban vasárnap gyászistentiszteleten emlékeztek a romániai forradalom áldozataira. A Magyarországi Román Ortodox Egyház vezetője, Pavel Ardelean püspöki vikárius celebrálta a román nyelvű gyászmisét, a szertartásban közreműködött Anton Rudeanu, vajdahunyadi ortodox esperes. A gyulai istentiszteleten román nemzeti színű és gyászszalagokkal átkötött gyertyákat gyújtottak a hívek.

A PanAm légitársaság menetrendszerű járatával végleg hazatért Magyarországra az Egyesült Államokban elhunyt Karády Katalin. Bronzkoporsóba zárt földi maradványait hétfőn 11 órakor a budapesti Szent István Bazilikában ravatalozzák fel, ahol tisztelői leróhatják kegyeletüket, majd 13 órakor Szabó Géza kanonok celebrál gyászmisét. Ezt követően a halottat a Farkasréti Temetőbe kísérik. A pályatársak és a művészek nevében a színésztárs Pataki Jenő búcsúzik Karády Katalintól.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást