eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Évekig biztosított a gázellátás

A gázszállítás folytatásában és a Török Áramlattal kapcsolatos együttműködésben állapodott meg egyebek mellett Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin, az orosz elnök tegnapi budapesti látogatásán.

Magyarország felhasználhatja az idén lejáró, 20 éves gázszállítási szerződésben rögzített, ám eddig fel nem használt gázmennyiséget - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel lefolytatott két órás budapesti tárgyalás után.

"A szerződés szerint ilyenkor az igénybe nem vett gázmennyiségért is fizetni kell. Arról állapodtunk meg, hogy a jó együttműködésre való tekintettel, lehetőség nyílik arra, hogy ennek a szerződésnek a keretein belül a föl nem használt mennyiséget a következő években Magyarország felhasználhatja úgy, hogy majd akkor fizet érte, ha majd igénybe veszi."

Orbán Viktor úgy vélte, hogy ezzel Magyarország gázellátása is biztosítva van a következő évekre, és a rezsicsökkentés is folytatható.

A Gazprom, mint érintett társaság készen áll arra, hogy átütemezze a fel nem használt gázmennyiséget, Magyarországnak pedig nem kell kifizetnie a fel nem használt gáz árát - erősítette meg Vlagyimir Putyin. A sajtótájékoztató után az MTI-nek nyilatkozó Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy látta, hogy Magyarország 2018-ig merítheti ki a szerződésben rögzített gázmennyiséget.

A Déli Áramlat elnevezésű, nemrég meghiúsult gázvezeték ügyében Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy nem Oroszország mondott le a tervről, hanem az Európai Bizottság nem engedte, a Törökországon keresztül tervezett vezeték, a Törok Áramlat pedig egy új rendszert jelent. Orbán Viktor hozzátette, hogy akármi is lép a Déli Áramlat helyébe, Magyarország keresni fogja az együttműködés lehetőségét Oroszországgal, hisz továbbra is érdeke a diverzifikáció. A magyar kormányfő kiemelte, hogy a jó viszony Oroszországgal nem csak Magyarország, hanem egész Európa érdeke, ha ugyanis valaki azt gondolja, hogy Európa versenyképes lehet az orosz energia nélkül, az illúziókat kerget.

A paksi bővítésről szólva az orosz elnök úgy vélte, hogy a tavaly kötött egyezmény és a beruházáshoz nyújtott orosz hitel nagyon kedvező üzlet Magyarországnak.

Az ukrán konfliktusról szólva Orbán Viktor miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy minél tovább életben tartható a tűzszünet, a konfliktus rendezésének pedig a kormányfő szerint a legutóbbi minszki megállapodás lehet alapja. Orbán Viktor emellett aláhúzta, hogy nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét, de fontos, hogy Európában mindenki békére törekedjen.

Vlagyimir Putyin viszont a minszki egyezményre ellenére folytatott harcokról szólva úgy látta, hogy már az egyezmény megkötésekor számítani lehetett rá, hogy Debalceve környékén folytatódni fognak a harcok, hisz ott a szakadárok körülzárták az ukrán katonákat. Ezért az államfő szerint a kijevi vezetésnek vagy az ukrán katonáknak kell meghozniuk a döntést a fegyverletételről és a kivonulásról. Vlagyimir Putyin szerint a harcok nem fejeződnek be, míg Kijev be nem látja, hogy katonai úton nem megoldható a konfliktus, csak békésen, az alkotmányos reformot is tartalmazó minszki egyezmény keretein belül.

Mindemellett az orosz kormányfő meghívta Áder Jánost Moszkvába a II. világháború lezárásának 70-edik évfordulójára szervezett megemlékezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×