eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és Oroszország képviselői - a nap hírei

Magyarország mérlegeli katonai részvételét az Iszlám Állam elleni fellépésben - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A családi adókedvezmény kiterjesztésével tavaly 197 milliárd forint maradt 900 ezer szülőnél - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és Oroszország képviselői Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélése után. Az Országházban rendezett ceremónián a magyar kormányfő és az orosz elnök jelenlétében írták alá a gázszállításról, az atomenergia-ipari képzésről, valamint a kazanyi magyar főkonzulátus nyitásáról szóló egyezményt. Emellett orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői. Orbán Viktor az aláírás után azt mondta: az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződéssel lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a jövőben felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizessen. Szólt arról is, hogy minél előbb rendezni kell az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt, aminek jó kiinduló pontja lehet a minszki tűzszüneti megállapodás. Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy Oroszország megbízható partnere Európának és Magyarországnak a gáz- és olajszállításban. Hozzátette: a Gazpromnak nincs ellenvetése, hogy a tárolt gáz mennyiségét, és a tárolási kapacitásokat növeljék. A Paksi erőművel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy országa a 12 milliárd eurós beruházáshoz 30 évre szóló 10 milliárd eurós kedvezményes hitellel járul hozzá. Az elnök 10 ezer új munkahely megteremtéséről is beszélt.

Magyarország mérlegeli katonai részvételét az Iszlám Állam elleni fellépésben - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt a közép-lengyelországi Lódzban rendezett VIII. Európa-Ukrajna Fórum egyik panelbeszélgetése után azt mondta: a visegrádi országok közös fellépése növelné a beavatkozás hatékonyságát. A kelet-közép-európai térség középtávú biztonságpolitikai kihívásairól beszélve Németh Zsolt hangsúlyozta: Magyarország kiáll a NATO-n belüli együttműködés mellett. Egyúttal elkerülhetetlennek nevezte a biztonságpolitikai kérdések együttes kezelését.

Kemény válaszlépést sürgetett az Európai Uniótól és a nemzetközi közösségtől Oroszországgal és a Moszkva-barát szakadárokkal szemben a kelet-ukrajnai tűzszünet megsértése miatt az ukrán elnök. Petro Porosenko ezt Angela Merkel német kancellárral tartott telefonbeszélgetésében fejtette ki. Mindkét vezető elítélte a tűzszünet megsértését a Donyeck megyei Debalceve városánál. Kijev szerint Moszkva és a szakadárok továbbra sem teljesítik a tűzsszünetről szóló minszki megállapodást. Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a Debalcevénél történtek a válság további mélyüléséhez vezetnek. Ukrán sajtójelentések szerint a Donyeck megyei várost körbezárták a szakadárok, a lázadók legutóbbi közlése szerint a település 80 százaléka van már ellenőrzésük alatt. A kelet-ukrajnai rendezésről tartott korábbi telefonos egyeztetésen a német kancellár és az ukrán elnök arra szólította fel az orosz elnököt hogy gyakoroljon nyomást az oroszbarát szakadárokra a tűzszünet betartásáért.

A családi adókedvezmény kiterjesztésével tavaly 197 milliárd forint maradt 900 ezer szülőnél - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: évről évre nő a kedvezményezettek köre, és ez is hozzájárul a megtakarítások, illetve a fogyasztás növekedéséhez. A tárcavezető sikeresnek nevezte a letelepedési kötvényprogramot, amivel 150 milliárd forintot vontak be az államadósság finanszírozásába. A nemzetgazdasági miniszter úgy vélte: a piac után a nemzetközi hitelminősítőknek is el kellene ismerniük a magyar gazdaság jó eredményeit. Varga Mihály beszélt arról is, hogy egyelőre nem érdemes az euró gyors bevezetésén gondolkodni, annak ellenére, hogy Magyarország a négy legfontosabb feltétele közül hármat teljesíteni tudna.

Nem változott a GDP-arányos államadósság 2014-ben - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatás szerint az államháztartás adóssága a bruttó hazai termék 77,3 százaléka volt, ami megegyezik a 2013 év végi adattal. A jegybank által kiszámolt előzetes számok szerint az adósság összege 24.521 milliárd forint volt, 1436 milliárddal több, mint egy évvel korábban. A háztartások 2014-ben 1882 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, ez a GDP arányában 5,9 százaléknak felel meg.

Összesen 1 milliárd forint értékű informatikai pályázatokat hirdettek meg a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javítására. A pályázaton 110-140 szoftverrel, távközlési technológiával, információs technológiai szolgáltatással foglalkozó magyarországi vállalkozás indulhat. A résztvevők egyenként 5-20 millió forint közötti összeget kaphatnak.

Folytatódott a lakásárak emelkedése a tavalyi 3. negyedévben. Az FHB Lakásárindex szerint az árak 4,25 százalékkal növekedtek 2013 azonos időszakához képest. Az emelkedés főként Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon mérhető, a többi régióban a stagnálás, a Dél-Dunántúlon 3,5 százalékos árcsökkenés volt jellemző. A tendencia várhatóan az idén is hasonló ütemben folytatódik a keresleti oldalon várt erősödésnek köszönhetően.

Újabb kórházakban vezettek be látogatási tilalmat az influenza-járvány miatt. A fővárosban és az ország valamennyi megyéjében teljes vagy részleges látogatási tilalom van érvényben. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint teljes látogatási tilalmat vezettek be a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban és a Pest megyei Flór Ferenc Kórházban. Budapesten megtiltották a látogatást a Szent Imre Kórház, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak és a Szent Rókus Kórháza egyes osztályain, a Szent Margit Kórház teljes területén, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet egyes osztályain. Teljes látogatási tilalmat vezettek be a Semmelweis Egyetem összes klinikáján, a fővárosi Szent Ferenc Kórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, a Bethesda Gyermekkórházban és Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti és Podmaniczky utcai telephelyén is.

A Központi Sportiskola SE kapta a kétmillió forintos támogatással járó Az év műhelye-elismerést. A díjat a 2014-ben nyújtott teljesítmények alapján a szakmai kuratórium ítélte oda az arra legérdemesebbnek tartott műhelynek. A testület az idén úgy döntött, hogy rendhagyó módon nem egy szakosztályt, hanem egy egyesületet díjaz. A KSI annak köszönheti az elismerést, hogy 2014-ben három szakosztálya - májusban az öttusa, júniusban a kajak-kenu, októberben pedig a cselgáncs - érdemelte ki A hónap műhelye díjat.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×