eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Moszkvának fontos a budapesti látogatás

Vlagyimir Putyin budapesti látogatása Oroszország felé is üzenet: azt üzeni, hogy Moszkva nem olyan elszigetelt - véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja. Tálas Péter az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy Oroszországnak kedvezett a múlt heti minszki megállapodás.

Vlagyimir Putyin 2014. júniusa, tehát a maláj repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövése óta először látogat ma az Európai Unió egyik tagállamába - emlékeztetett az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja. Tálas Péter hozzátette: Oroszország elszigetelődött, így Moszkva számára fontos a budapesti látogatás.

"Azt gondolom, hogy ez elsősorban egy belső legitimációra nagyon fontos lesz. Tehát hogy nem vagyunk mi a Nyugattól teljesen elszigeteltek. Ha általánosan kell megítélni ezt a látogatást, ez egy alapvetően természetes vágya Putyinnak, meg az is természetes egyébként, hogy mondjuk Kelet-Közép- Európába vagy az Európai Unióba látogat. Ennek a látogatásnak a különlegességét az a geopolitikai helyzet és az a politikai helyzet adja, ami kialakult Ukrajna kapcsán. Az, hogy itt van egy hosszú mosolyszünet, vagy van egy elhidegült kapcsolat, ami ráadásul valószínűleg tartós lesz".

Tálas Péter elmondta: sajtóértesülések szerint a budapesti látogatást Vlagyimir Putyin kezdeményezte.

"Természetesen visszautasíthattuk volna, de azt gondolom, hogy Magyarország vagy a magyar vezetés nincs abban a helyzetben jelenleg, hogy ilyen nyíltan visszautasítsa. Ráadásul valószínűleg azt gondolja a magyar vezetés, hogy amennyiben viszont fogadunk, akkor bizonyos üzleteket, bizonyos érdekeinket akceptálni kell".

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja emlékeztetett: Magyarország nem elégedett a szankciópolitikával, de az utóbbi hónapokban ezt már nem teszi szóvá - ami fontos gesztus lehet. Tálas Péter elmondta: a mai tárgyalások egyik legfontosabb témája a gázszállítás kérdése lesz.

"Nagyon kíváncsi vagyok arra, mert ez lehet egy nagy kérdés, hogy míg Oroszország feltehetően hosszú távú szerződésben érdekelt, nem vagyok meggyőződve arról, hogy Magyarország hosszú távra lenne érdekelt".

Tálas Péter elmondta: Oroszország a poszt-szovjet térségben alkalmazza a gázvezetékeket mint az alkudozás egyik fontos fegyverét, de nyugat-Európával ezt nem teszi meg.

Tálas Péter arról is beszélt, hogy Oroszországnak kedvezett a múlt heti minszki megállapodás, viszont a nyugati fél továbbra is élhet szankciókkal, az oroszok célja, hogy ezeket enyhítsék.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar dékánja kiemelte, Vlagyimir Putyin orosz elnök célja az, hogy destabilizálja Ukrajnát, és az egész ukrán állam befolyása alá kerüljön.

Tálas Péter arról is beszélt, hogy Oroszország a fegyveres konfliktus fenntartásával eléri, hogy Ukrajnában nem tudják végrehajtani a belső reformokat.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×