Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Boko Haram több mint száz harcosát ölte meg a kameruni hadsereg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Boko Haram nigériai terrorcsoport több mint száz tagját ölték meg, több száz másikat pedig bebörtönöztek a kameruni biztonsági erők - közölte kedden a terroristák elleni katonai műveletért felelős parancsnok.

Joseph Nouma ezredes elmondta, hogy a nigériai határ közelében fekvő Gnam-Gnam település közelében folyó harcokban hétfő óta öt kameruni katona is életét vesztette, további nyolc pedig megsebesült. A tájékoztatás szerint egyedül Maroua városában a Boko Haram több mint 600 harcosát börtönözték be, de az ország más fegyházaiban is fogva tartanak terroristákat. A közlést független forrásból egyelőre nem erősítették meg.

A Boko Haram célja egy a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken, így a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát, viszont ezzel párhuzamosan egyre több vereséget kénytelen elszenvedni. A nigériai katonaság illetékesei éppen hétfőn jelentették be, hogy a hadseregnek sikerült visszafoglalnia a stratégiailag jelentős Monguno és Marte városokat.

Szemtanúk keddi beszámolója szerint a Boko Haram több száz tagja megtámadta az északkelet-nigériai Askira Uba nevű települést. A fegyveresek lakóházakat és középületeket gyújtottak fel, aminek nyomán több ezren menekültek el a Borno szövetségi állambeli városból. Askira Uba 25 kilométerre található Chiboktól, attól a településtől, ahonnan 2014 áprilisában 276 középiskolás lányt rabolt el a terrorcsoport.

A szomszédos Niger fővárosában, Niameyben kedden több mint 30 ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a Boko Haram ellen és támogatásukról biztosítsák a védelmi és biztonsági erőket. A demonstráción jelen volt Mahamadou Issoufou, a nyugat-afrikai ország elnöke is. "Niger lesz a Boko Haram sírja" - szögezte le az államfő a Niamey központi terén összegyűlt tömeg előtt.

A Boko Haram visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.