Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapest ostromának pusztítása korabeli fotókon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Napjainkban egyszerre emlékezünk az első világháború kitörésének századik és a második világháborús események - így az auschwitzi haláltábor és Budapest felszabadulásának - hetvenedik évfordulójára - hangoztatta az Alkotmánybíróság megválasztott elnöke azon a megemlékezésen, amelyen Budapest ostromának civil áldozatai előtt tisztelegtek a Farkasréti temetőben.

A békénél és az emberi méltóságnál nincs nagyobb érték, "ezeket kell igazán féltenünk és óvnunk" - hangoztatta Lenkovics Barnabás.
    
Úgy fogalmazott: a háború áldozatául esett polgárok civil hősök. "Fegyvertelenül, védekezésre és ellenállásra képtelen állapotban, teljes mértékben kiszolgáltatva lenni, várni és esetleg elszenvedni a halált megalázó, az emberi méltóságot súlyosan sértő állapot" - mondta.
    
Emlékeztetve arra, hogy a második világháborúnak csaknem százezer polgári áldozata volt Magyarországon, Lenkovics Barnabás megjegyezte: napjainkban egyszerre emlékezünk az első világháború kitörésének századik és a második világháborús események - így az auschwitzi haláltábor és Budapest felszabadulásának - hetvenedik évfordulójára, miközben ma is történnek borzalmak a világban, például a szomszédos Ukrajnában.
    
Az ünnepséget szervező Nemzeti Örökség Intézete elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin arról beszélt: több tízezer civil, többségében nő vesztette életét Budapesten a második világháború egyik leghosszabb városostroma miatt.
    
Mint mondta, ők az ostrom értelmetlenségének és szörnyűségének ártatlanjai, akik hidegben, éhezve, bombázások közepette próbálták túlélni a harcokat és menteni családtagjaikat. Hozzátette: az emberiség mintha nem tanulna a történelemből, hiszen napjainkban is ezrek halnak meg harcok következtében.

A Fortepan oldalon megrázó képek láthatók az ostrom utáni Budapestről.

További információk és egy 15 éves gyerek ostrom alatt írt naplója itt.