eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A parlamenti pártok támogatását kérte a kormányfő - a nap hírei

Az ukrán elnök ismét kilátása helyezte, hogy hadiállapotot vezetnek be Ukrajna egész területén. Tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában.

A parlamenti pártok támogatását kérte a nemzeti külpolitikai célok eléréséhez Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a frakcióvezetőkkel tartott egyeztetésen. A parlamenti megbeszélésen téma volt a segítségnyújtás folytatása Ukrajnának, valamint az amerikai-magyar szövetségesi kapcsolatok erősítése és az Oroszországgal fenntartott együttműködés fejlesztése.

Döntő jelentősége lehet Magyarország energiabiztonsága szempontjából Vlagyimir Putyin elnök keddi budapesti látogatásának - erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a távirati irodának adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország az elkövetkező években is kulcsszereplő lesz Közép-Európa energiaellátásában.

Budapest több kerületében is átmeneti forgalomkorlátozásra kell számítani kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatása miatt. Korlátozások várhatók a déli óráktól a többi között a Repülőtér és a Hősök terére vezető útvonalon, valamint az Andrássy út felé, illetve a Fiumei út egyes szakaszain, majd a Sándor-palota környékén.

Elsősorban a kis közösségeknél kell erősíteni a kulturális alapellátást az emberi erőforrások minisztere szerint. Balog Zoltán úgy véli ugyanis, hogy itt a legnagyobb a veszélye, hogy a kulturális tevékenység megszűnik vagy eltűnik. A tárcavezető kiemelte: ebben az évben a kormány 1 millió 200 ezer forint értékű alapellátást nyújt minden kistelepülési intézménynek.

Tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában. Már húsz országban van kiterjedt influenzajárvány - közölte az tisztiorvosi szolgálat. Az Országos Epidemiológiai Központ összegzése szerint Magyarországon az elmúlt héten több mint 87 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Két településen, a Sajó-völgyben Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt - közölte a tisztiorvosi szolgálat. Az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. További kilenc városban, köztük Budapesten és Vácott is meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por mennyisége. Az előrejelzések szerint egyelőre nem várható javulás az érintett térségekben.

Február 15-e, vagyis vasárnap után már nem lehet pályázatot kiírni a 2007-2013 közötti uniós forrásokra. A határidőn túl erre a kormány vagy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előzetes hozzájárulásával van csak lehetőség. A kabinet a 2007-2013-as uniós programok zárásánál a 100 százalékos kifizetésre, valamint a költségvetési kockázat kizárására, illetve minimalizálására törekszik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint 100-200 szakember, köztük orvosok, ápolók, műszakiak is szívesen indulnának Afrikába az ebolajárvány sújtotta vidékekre dolgozni. A Népszabadság a tárcára hivatkozva arról számolt be: a misszió kiválasztásával kapcsolatos pályázat pontos feltételeiről nincs még döntés.

Terheléses vizsgálat miatt lezárták a Rákóczi hidat valamint a budai és pesti felhajtó szakaszait vasárnap este nyolc óráig. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint zárás a pesti oldalon a Gubacsi úti kereszteződéstől, Budán a Prielle Kornélia utcától kezdődik. A lezárás miatt az 1-es villamos rövidített vonalon, a Mester utcáig szállít utasokat.

Ferenc pápa húsz új bíborost nevezett ki. Az öt nyolcvan évnél idősebb bíboros mellett tizenöt a nyolcvan év alattiak száma, akik mostantól részt vehetnek egy esetleges pápaválasztó konklávén. A katolikus egyházfő a római Szent Péter bazilikában hangsúlyozta: a bíborosi cím nem puszta dicsőség, hanem alázatos és felelősségteljes szolgálat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×