eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szijjártó: mindenkinek a békés rendezés az érdeke

Mindenkinek az az érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában, és ha nem tartják be a tűzszünetet, akkor minden fél csak a jelenleginél rosszabb helyzetbe kerülhet - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a TV2 Mokka című műsorában.

A tárcavezető kifejtette: mindenkinek - Oroszországnak, Ukrajnának és egész Európának - az az érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában, ezért is tett olyan komoly erőfeszítéseket a két, talán legjelentősebb európai vezető (Angela Merkel és Francois Hollande) az ügyben. Mindaz, ami ma zajlik Ukrajnában, teljesen ellentétes az összes európai érdekkel, és ellentétes az ukránok és az oroszok érdekeivel is - vélekedett. Úgy látja, most van a legjobb esély arra, hogy a megállapodást mindenki tiszteletben tartja, mert "ha nem tartják be a tűzszünetet, akkor ennél csak rosszabb helyzetbe kerülhet mindenki, mint amilyenben most van".

Szijjártó Péter kiemelte: önmagában már az siker, hogy sor került a minszki találkozóra, további siker, hogy megállapodással zárult, és az pedig egy újabb siker, hogy nemcsak a tűzszünetről egyeztek meg, hanem hosszú távú kérdésekről is, így például arról, hogy Ukrajnában megindul egy alkotmányozási folyamat, és a szükséges strukturális reformokat végrehajtják. "A béke után jön az a feladat, hogy Ukrajnát egy politikailag és gazdaságilag is stabil, erős országgá kell tenni", márpedig ez a strukturális reformok nélkül nem sikerülhet - mondta.

A miniszter megerősítette, hogy a reformokhoz Magyarország felajánlotta a segítségét, és ez szerepel Orbán Viktor miniszterelnök pénteki kijevi látogatásának napirendjén is. A látogatással kapcsolatban úgy vélte, különös jelentősége van annak, hogy erre egy nappal a minszki megállapodás után kerül sor.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarországot szomszédos országként közvetlenül érinti az ukrán válság. Az elmúlt egy évben több mint 750 millió dollár exportkiesést okozott a konfliktus Oroszország és Ukrajna irányába, 150 ezer magyar ember él Ukrajnában, és a Magyarország gázellátásának jelentős részét adó orosz gázimport is az országon keresztül érkezik ide - sorolta.

Közölte: a kormányfő kijevi tárgyalásán megkerülhetetlen téma lesz a magyar közösség kérdése is, előtte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével is egyeztetnek. Kijevben pedig ismertetik a magyar kormány álláspontját, hogy a behívandó magyarok aránya nem lehet nagyobb a magyarok egész Ukrajna lakosságához mért arányánál. Eddig egyébként ez nem volt tapasztalható - tette hozzá Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×