eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nőtt a békéltető testületek elismertsége

Nőtt a fogyasztóvédelmi vitás kérdésekben eljáró békéltető testületek társadalmi elismertsége, a fogyasztók bátrabban fordulnak az alternatív vitarendezési fórumhoz, a vállalkozások pedig nagyobb együttműködési hajlandóságot mutatnak - mondta Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testülete (BBT) elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta, 2014-ben 3800 ügy érkezett a testülethez, 15 százalékkal több, mint 2013-ban, a tanácsadást kérők száma pedig továbbra is 5000 körül alakult.

Az elnök kiemelte, hogy az eléjük került ügyek 50 százaléka egyezséggel zárult, az eljárás során hozott az ajánlások 80 százalékát az érintettek végrehajtották.

Baranovszky György elmondta, továbbra is a kereskedelem területéről fordulnak hozzájuk leginkább, és még mindig úgy látják, hogy a szakértői szakvélemények kérdését rendezni kellene. Szerintük a szakvéleményeket csak akkreditált szakértőknek, intézményeknek kellene kiadniuk.

Az elnök megismételte korábbi álláspontjukat, amely szerint meg kellene szüntetni a termékbemutatókat, hiszen tapasztalataik alapján még mindig jellemző, hogy becsapják a fogyasztókat, tisztességtelenül járnak el velük szemben, és továbbra is megfoghatatlanok a fogyasztói csoportok.

Baranovszky György szólt arról is, hogy tapasztalatuk szerint a szolgáltatói tevékenységek közül az építőipari felújításoknál még mindig előfordul a szerződés nélküli munkavégzés, holott ennek hiányában nehéz a fogyasztói jogokat érvényesíteni. A szolgáltatás területéről pedig egyre több észrevétel érkezik hozzájuk képzésekkel, magánóvodákkal kapcsolatban.

A Budapesti Békéltető Testület elnöke kitért arra, hogy az európai uniós rendelet alapján hamarosan a BBT lesz illetékes a vitarendezésre Magyarországon az online kereskedelemmel összefüggő konkrét ügyekben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×