eur:
393.07
usd:
367.15
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Naponta 700 forintba kerülhet majd a belvárosba autózni - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyre többen veszik igénybe a hajléktalanszállókat és a nappali melegedőket. A Népszabadság cikke szerint szigorúan ellenőrzik a Nyugat-Európába induló buszjáratokat a hatóságok a koszovói menekültek miatt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nőtt a hajléktalanszállók és a nappali melegedők igénybevétele országszerte. Bár a hajléktalanok többsége Budapesten él, néhány vidéki megyében nehézséget jelent a hajléktalanok elhelyezése. Ugyanis több városban is 130 százalékos az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Állandó éjjeli menedékhely minden megyében található, elsősorban a nagyvárosokban. A kisvárosokban, falvakban viszont egyáltalán nincs ellátás.

A Népszabadság cikke szerint szigorúan ellenőrzik a Nyugat-Európába induló buszjáratokat a hatóságok a koszovói menekültek miatt. Miután a hatóságok razziát tartottak több vasúti pályaudvaron is a menekültek más útvonalakat keresnek. Sokan taxival próbálnak eljutni a határhoz de vannak olyanok is, akik a Népliget autóbusz pályaudvaron próbálnak feljutni egy-egy Nyugat-Európába tartó járatra. A Volánbusz Zrt. illetékese a lapnak azt mondta, ellenőrzik az utasok okmányait, és ha azok hiányosak akkor megtagadják az utazást.

Az űrben folytatódik tovább az orosz-ukrán konfliktus - olvasható az Index cikkében. Az ukrán cég ugyanis egy ideig nem szállít alkatrészeket az orosz Rokot nevű hordozórakétához. Ezért Oroszországnak fel kell hagynia a hordozórakéta űrbe juttatásával ugyanis a gyártó egy olyan alkatrész szállítását függesztette fel, amely a vezérlőrendszerhez nélkülözhetetlen. Az orosz űrkutatási hivatal bejelentette, hogy a Rokot rakétát március 3-án lövik fel az űrbe utoljára, utána kivonják a forgalomból.

A Népszabadság arról ír, hogy naponta 700 forintba kerülhet jövő januártól gépkocsival a belvárosba hajtani. A lap szerint a dugódíjra vonatokozó javaslatok nem tartalmaznak új információt az előző ciklusban kidolgozott tervhez képest. A zónahatárok Budán és Pesten is már eldőltek. A kapus beléptetőrendszer kiépítése azonban 1,5 évet venne igénybe, a P+R parkolók kialakítása még többet. A költségek pedig tetemesek.

A Magyar Nemzet szerint matekból még mindig gyengék a diákok. Bár javítottak tavalyhoz képest, a nyolcadikos tanulók közepesen teljesítettek a középiskolai felvételin, magyarból pedig romlottak az eredmények. A maximálisan elérhető 50 pontból csupán 29.3 pontok szereztek a tanulok a magyar írásbelin, matekból pedig 22.6 pontot értek el. A hat évfolyamos gimnáziumba készülők viszont magyarból javítottak, matematikából rontottak.

Az Index cikkében az olvasható, hogy Magyarországon 2,6 százalékos fizetésemelés és inflációval korrigálva 2,3 százalékos reálbér-növekedés várható, így az európai élbolyba kerülhetünk. Európában átlagosan 3,1 százalékkal nőnek majd a bérek. A számok javulhatnak, ha alacsony marad az üzemanyag ára.
A legjobban azonban bolgár dolgozók járhatnak, akiknek 4,6 százalékkal emelkedik a reálbére.

A napi.hu arról ír, hogy nőtt a központi költségvetés adóssága 850 milliárd forinttal januárban, de február elején csökkent 308 milliárd forinttal. A lap szerint a januári megugrás mögött megtakarítás és a múlt év végén elmaradt kibocsájtások pótlása állhatott.

A Portfolio szerint Nyugat-Európa után hamarosan a mi régiónk nem teljesítő hiteleinek (NPL) a piaca is fellendülhet, hiszen közel kerültek egymáshoz a bankok által meghatározott kínálati és a vevők által meghatározott keresleti árak. A régióban több mint 60 milliárd eurónyi nem teljesítő hitel keresi diszkont áron a gazdáját.

A Pénzcentrum cikkéből kiderül, ha le van értékelve egy termék, a vásárló akkor is megveszi, ha egészségtelen. Sokakat befolyásolnak az akciók, a magyarok 94 százaléka megtervezi, mit és hol vásárol. A terveket pedig nagyban befolyásolja, hol mi olcsóbb éppen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×