eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Megalakult a Magyar Hírlap Kiadói Részvénytársaság - 25 éve történt

1990. február 13. kedd: Egymilliárd dolláros áthidaló kölcsönt nyújt Magyarországnak az ECOFIN vagyis az Európai Közösségek gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa. Robert Maxwell angol sajtómágnás Budapesten aláírta a Magyar Hírlap Kiadói Részvénytársaság megalapításáról szóló szerződést.

Egymilliárd dolláros áthidaló kölcsönt nyújt Magyarországnak az ECOFIN vagyis az Európai Közösségek gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa. Hárshegyi Frigyes, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kölcsön első, 400 millió dolláros részletét március közepén folyósíthatják az után, hogy véglegesítik a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodást. Az átutalás feltétele - az MNB képviselői által aláírt szándéknyilatkozat alapján -, hogy 1990-ben a költségvetés hiánya nem lehet több10 milliárd forintnál, a konvertibilis folyó fizetési mérleg hiánya nem haladhatja meg az 550 millió dollárt valamint a magyar export rubelelszámolású aktívumát az év végére teljesen meg kell szüntetni. Hárshegyi Frigyes hangsúlyozta, hogy a kölcsön áthidaló jellegű, így adósságszolgálati nehézségek finanszírozására is felhasználható. Az Európai Közösségek képviselői azonban azt az álláspontot képviselik, hogy Magyarország adóssága nagy részét továbbra is a nemzetközi pénzpiacon felvett hitelekből törlessze,ezt a hitelt pedig fordítsa gazdasági szerkezetátalakításra.

Robert Maxwell angol sajtómágnás Budapesten aláírta a Magyar Hírlap Kiadói Részvénytársaság megalapításáról szóló szerződést. A Robert Maxwell tulajdonában levő Mirror Holding a Magyar Hírlap Kiadói Rt. 40 százalékát vásárolta meg. A 125 millió forintos alaptőkével rendelkező új vegyesvállalat magyar résztvevői közül 5 százalékban részesedik a Magyar Hírlap Alapítvány, 15 százalékban a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat, a fennmaradó 40 százalékon pedig azonos arányban osztozik az Országos Kereskedelmi és Hitelbank, az Országos Takarékpénztár és a Magyar Külkereskedelmi Bank.

Kártérítést kapnak a recski internáltak közül azok, akik korábban bírósághoz fordultak ebben az ügyben. A Recski Szövetség hatvani szervezete, az 1950-ben Hatvanból internált családok képviseletében, 1989-ben kártérítési igényt jelentett be a helyi tanácsnál. A testület az igényt jogosnak találta, és ezért az előírt határidőig, 1989. december 31-ig, jelentkezett 25 család részére 180-180 ezer, azaz összesen 4.5 millió forint kártalanítást szavazott meg. Az összegeket március végéig fizetik ki.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×