eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma

Vitairatot mutatott be Strasbourgban Ujhelyi István

Vitairatot mutatott be csütörtökön Strasbourgban Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és európai parlamenti (EP-) képviselője, amelyben Magyarország és az Európai Unió viszonyában szerinte kívánatos változtatásokat, stratégiát vázolja föl - tájékoztatta a politikus hivatala az MTI-t.

A "Horgonyt le!" című dokumentum a párt diplomáciai offenzívájának és a júniusi budapesti európai pártkongresszus előkészítésének is részét képezi.

A vitairat elején Ujhelyi István kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt tíz év egyértelmű nyertese: a határok és piacok megnyitása mellett a csatlakozásunk óta eltelt tíz évben fejenként csaknem félmillió forint támogatás érkezett Magyarországra. A politikus úgy véli, hogy bár a nemzetállamok egyedül nem képesek sem társadalmi és gazdasági fejlődésük, sem önvédelmük biztosítására, nem egy Európai Egyesült Államok létrehozására van szükség, hanem a mostaninál integráltabb és hatékonyabb szövetségre, amely képes megvédeni magát, "akár saját tagországainak, az európai értékeket megtagadó, puccsista ámokfutásával szemben is".

A szocialista politikus azt írta: Orbán Viktor és kormánya "önkényesen és erőszakosan" eltérítette Magyarországot az európai értékektől, "unortodox" gazdaságpolitikája miatt pedig fiatalok százezrei választották a gazdasági kényszeremigrációt. Úgy véli, hogy a kormányfő lebontja a jogállami kereteket, egypárti erőteret épít ki, s kiiktat minden demokratikus ellenőrzési lehetőséget. Szerinte a miniszterelnök "veszélyes pávatáncot jár", és ezzel egyértelműen árt a magyar nemzet érdekeinek.

Ujhelyi István meggyőződése, hogy kompromisszumokra, hatékonyan kiérlelt, majd egységesen képviselt közös álláspontra van szükség mind a huszonnyolc tagállam részéről. Magyarország számára az euroatlanti szövetség jelent fejlődést és fizikai védelmet - írta. Az egyre befolyásosabb keleti nagyhatalmakkal szerinte gazdasági együttműködésre, partnerségre kell törekedni.

A politikus támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a jogállami gyakorlat mentén ellenőrizni szándékozzák az európai értékrend betartását.

Az MSZP-s politikus szerint egyértelműen állást kell foglalni arról, hogy Magyarország be akarja-e vezetni az eurót, a jobboldalnak szerinte ugyanis belátható időn belül nem áll szándékában átállni az uniós fizetőeszközre. Ezért mielőbbi széles körű és nyilvános vita megindítását szorgalmazza a kérdésről.

A vitairat szerint az uniónak két kiemelten fontos problémára kell választ találni: egyrészt a munkanélküliségre, azon belül is az ifjúsági munkanélküliségre és az ehhez kapcsolódó gazdasági kényszeremigrációra, másrészt a harmadik országokból érkező bevándorlás okozta szociális feszültségekre, az ennek mentén megjelenő idegengyűlöletre, valamint a szélsőjobboldali politikai erők erre alapuló veszélyes térnyerésére.

Emellett Magyarországnak meg kell újítania szövetségeit a térség országaival, mert így hatékonyabban lehet képviselni a kelet-európai tagországok érdekeit is - véli.

Az MSZP alelnöke változást sürgetett a nemzetpolitikában is, amely szerinte eddig csak a belpolitikai haszonszerzést szolgálta. Véleménye szerint e téren nemzeti koalícióra van szükség. Közölte azt is, hogy a közösségi források felhasználásában transzparens pályázati rendszert, átlátható közbeszerzési folyamatokat és bárki számára követhető elbírálási gyakorlatot tart egyedül elfogadhatónak.

Ujhelyi István vitairatát azzal a megállapítással zárta, hogy "kompországunk végre a helyén van".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×