Egyházi indíttatású a Betegek Világnapja

Infostart
2015. február 11. 18:20
Február 11-e a Betegek Világnapja. Az egyházi indíttatású emléknap célja, hogy elősegítse a szenvedés megértését.

II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta február 11-e a betegek világnapja. 1854-ben ezen a napon jelent meg a Szűz Mária a 14 éves francia lánynak, Bernadette Soubirous-nak Lourdes-ban, majd néhány nappal később a sziklabarlangban csodatévő forrás fakadt.

Lourdes-ba évente több mint félmillió zarándok látogat el. A természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma több ezerre tehető. A világnap célja - II. János Pál megfogalmazása szerint, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegnek, illetve segítse elő a szenvedés megértését".

"A lourdes-i jelenések napja van ma, 1854. február 11-én jelent meg a Szűzanya a franciaországi Lourdes-ban egy Bernadette nevű, egyszerű lánykának. Ebből az alkalomból II. János Pál pápa 1982. február 11-ét jelölte ki a Betegek Világnapjává" - mondta Tóth Béla római katolikus kórházlelkész.

Hozzátette: "az egyetemes anyaszentegyház a mai napon a betegekre gondol, imádkozik a gyógyulásukért és a gyógyítóikért is."

Ferenc pápa idei üzenete Jób könyvének egy gondolata: "A vaknak úgy szolgáltam, hogy szeme voltam, a sántának meg én voltam a lába."

A szenvedés átvállalásáról Tóth Béla azt mondta: "mi küldöttek vagyunk, nem mi gyógyítunk, hanem az Isten kegyelme érinti meg az embereket, főleg akkor, amikor rádöbbennek arra, hogy milyen törékeny az élet, ha bekerülnek a kórházba. Ilyenkor nyitottabbak az emberek a transzcendenciára, igyekszünk valóban úgy járni a betegek között a kórházban, hogy Krisztus helyett az ő lábai vagyunk, szeretettel látogatjuk a betegeket. Sokszor nem is kell beszélni, ők elmondják a lelki görcseiket, megnyílnak, ettől azon nyomban tapasztalják Isten közelségét."

"Találkozunk olyanokkal is, akik büntetésnek veszik a betegséget és nehezen tudják elfogadni. Egy híres teológus mondta, hogy a szenvedés, a betegség Isten titokzatosságának egy darabja. Hiába is keressük az okát, nem fogjuk megtudni, hogy figyelmeztetés, büntetés vagy esetleg edzeni akarja a lelkünket, hitünket, hogy erősödjünk" - jelezte a kórházlelkész.

"A világnapon a betegek szentségét szokták kiszolgáltatni a plébániatemplomokban. Mi összeírtuk a megyei kórházzal azokat a lelkészeket, akik itt gyógyultak meg és azokat az orvosokat, akik gyógyították ezeket a lelki atyákat. Orvos-beteg találkozó is lesz. Imával fordulunk a Mindenhatóhoz a betegek gyógyulásáért és azért, hogy a gyógyítók is türelemmel tudjanak a betegek ágyához lépni" - mondta Tóth Béla.

Hanganyag: Domanits András és Fehér Anna Magda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tóth Béla római katolikus kórházlelkész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást