eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tíz éve nem tombolt ennyire az influenza

Közép-Európában is egyre jobban terjed az influenza. Magyarországon már az egész országot érinti a járvány, és tíz éve nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, mint most. A gyerekek sokkal jobban ki vannak téve az influenzaszerű megbetegedéseknek, mint a felnőttek - mondta az InfoRádiónak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb jelentése szerint tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép-Európában is. 19 országban van influenzajárvány, Magyarországon is.

Az elmúlt héten több mint 71 ezren fordultak panaszokkal orvoshoz. Az elmúlt tíz évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályának megbízott vezetője, Danielisz Ágnes elmondta, Tolna, Fejér, Pest megyében és Budapesten van a legtöbb influenzás. Az adatok szerint a gyerekek és a fiatal felnőttek kapták el a betegséget.

"Minden megyében megemelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, már egyértelműen országos járványról beszélhetünk. A gyermekek 33, a 15-34 éves fiatalok 35 százalékban érintettek. A jelentős mértékű emelkedés nem zárja ki a további emelkedést. A korábbi évek tapasztalata alapján egyértelmű, hogy a járvány a csúcs után, mire visszatér az alapszintre, a járványküszöb-értékre, az még több hét. Biztosan állítható, hogy még több hétig terjedni fog Magyarországon az influenza."

A fertőzés kockázata csökkenthető gyakori kézmosással. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori, alapos szellőztetésről. Az influenza tünetei: magas láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás. Ha valaki ezeket észleli magán, lehetőség szerint maradjon otthon.

A járvány miatt több fővárosi egészségintézményben megtiltották a beteglátogatást.

A gyerekek sokkal jobban ki vannak téve az influenzaszerű megbetegedéseknek, mint a felnőttek - mondta az InfoRádiónak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, aki kifejtette, hogy egy nagyobb járvány idején kétszer több gyerek fertőződik meg, mint felnőtt. Mészner Zsófia közölte: az influenza tünetei és a szövődményei is eltérőek a gyerekeknél.

"A gyerek sokkal közelebb élnek egymáshoz, könnyebben átadják egymásnak a fertőzéseket. Az influenza tünettana bizonyos mértékben különbözik a gyermekek és a felnőttek esetében, ez azt jelenti, hogy az influenzavírusok idegrendszert érintő tulajdonságai miatt sokszor különösen csecsemőknél álmosság, aluszékonyság jobban jellemző. Míg a felnőtteknél szinte sosincs hasmenés, gyomor-bél tünet, a gyereknél ez is jellemző" - sorolta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

"A legfőbb tünet a magas láz, mellette a felnőtteknél a köhögés, fejfájás, izomfájdalom a vezető tünet, gyerekeknél - minél kisebbek, annál inkább - a hurutos tünetek: nátha, orrfolyás és a sok váladék, is hamar megjelennek, a felnőttek influenzájának ez egy későbbi tünete" - hangsúlyozta Mészner Zsófia.

"Még az orvosok sem mindig tudják pontosan megkülönböztetni az influenzát a megfázástól. De az igaz, hogy az egyszerű megfázás, nátha kapcsán igazán magas, napokig tartó láz ritka, míg az influenzánál akár négy-öt napig is eltart a magas láz. Minél kisebb gyereknél van szó, annál inkább fontos, hogy gyerekorvos lássa a beteget" - figyelmeztetett az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

Mészner Zsófia hozzátette: "a gyerekek általában könnyebben át tudják vészelni a fertőzéseket. Nagy kockázatnak vannak kitéve a fiatal csecsemők, a várandós édesanyák és a krónikus beteg idős emberek. A gyerekeknél a leggyakoribb komplikáció a gennyes középfülgyulladás, a felnőtteknél a tüdőgyulladás."

"Annak ellenére, hogy léteznek az influenza ellen ható, úgynevezett antivirális szerek, de ezekre csak kivételesen van szükség, általában a kezelés tüneti: a lázat kell csillapítani, a magas láz miatti fokozott folyadékigényt meg kell próbálni kielégíteni. A vitaminok adásának nem ez az időszaka, amikor éppen tart egy lázas fertőzés, nem célszerű a tüneti szereken kívül mást szedni" - hívta fel a figyelmet Mészner Zsófia.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×