eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rogán: azonnal őrizetbe kell venni a gazdasági bevándorlókat

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint az illegális gazdasági bevándorlókat azonnal őrizetbe kell venni és haladéktalanul vissza kell küldeni őket a hazájukba. Rogán Antal tisztában van azzal, hogy ez jogi és erkölcsi szempontból is ellentétes az Európai Unió hivatalos álláspontjával. A kormánypárti politikus az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről.

Rogán Antal szerint Magyarország kénytelen bereteszelni a határait a gazdasági bevándorlók előtt, mert egyre többen jönnek és nem tudunk munkát adni nekik.

"Két év alatt, 2012-ről 2013-ra, 2500-ról 43-45 ezerre növekedett azoknak a száma, akik menekültkérelmet adtak le, januárban ez 14 ezer ember volt."

A frakcióvezető arra számít, hogy Magyarország a gazdasági bevándorlók célországa lesz, mert ezek az emberek nálunk lépték át illegálisan a határt, a nyugat-európai államok tehát hozzánk fogják visszaküldeni őket.

"Annak az országnak a területére toloncolják vissza az embereket, amelyik ország területén a határt illegálisan átlépték. Hiába mennek innen Ausztriába vagy Németországba, a német meg az osztrák hatóságok pillanatok alatt vissza fogják toloncolni őket Magyarországra, és az onnantól kezdve a magyar ellátórendszer problémája, itt kell eldönteni, hogy tudunk-e nekik munkát adni vagy nem. Az osztrákok nyár elejétől szigorítják a saját szabályozásukat, még gyorsabban fogják visszatoloncolni az ebből az irányból érkező menekülteket, mint ahogy eddig tették. Ausztria nem schengeni ország, nem az eredeti küldő országba, hanem Magyarországra toloncolják vissza a menekülteket."

Rogán Antal szerint a kormánynak nemzeti konzultáción kell támogatást kérnie az emberektől a gazdasági bevándorlók őrizetbe vételéhez és kitoloncolásához, annak érdekében, hogy meg tudja védeni az álláspontját Brüsszelben.

"Mi egy olyan döntés meghozatalára készülünk, ami a bevándorlókkal szemben egy nagyon szigorú elbánás és bizonyos értelemben ütközik a Brüsszel által elfogadott gyakorlattal. Mi azt gondoljuk, hogy a probléma kezelésének az a kulcsa, ezt szeretnénk elérni és ezt kérdezzük az emberektől, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy az illegális bevándorlókat azonnal őrizetbe vegyük. Utána, amíg Magyarországon vannak, ellenőrzés alatt tartsuk őket és olyan jogszabályokat alkossunk, amellyel haladéktalanul, gyors tempóban visszatoloncoljuk őket a hazájukat. Két éve már próbálkoztunk az őrizetbe vétellel, Brüsszel a leghatározottabban visszautasította, jelenleg a brüsszeli politika bevándorláspárti. Lehet, hogy ez megváltozik, sőt biztos vagyok benne, de Magyarország nem ér rá várni. Nekünk, mire az osztrák szabályozás szigorodik, nyárra, fel kell zárkóznunk ehhez."

Arra a felvetésre, hogy ezek az emberek nem bűnözők, és gyerekek is vannak köztük, Rogán Antal azt mondta: Magyarországnak csak a politikai üldözöttekre vonatkozó genfi konvenciót kell betartania, a gazdasági bevándorlókkal szemben nincs erkölcsi kötelessége.

Hanganyag: Exterde Tibor és Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×