eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást

Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást, ezek az utolsók, amelyeket azért írtak ki, mert az októberi választás eredménytelen lett. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulácson a tavaly októberben megválasztott Ujvári Sándor (független) halála miatt kell időközi polgármester-választást tartani. Az ősszel megválasztott településvezető október 15-én hunyt el. Vassné Szűcs Rózsa jegyző elmondta, az üresen maradt tisztségért ketten indulnak a vasárnapi voksoláson: az elhunyt polgármester felesége, Ujvári Judit és a községet korábban vezető Vass Albert János egyaránt függetlenként méretteti meg magát. Vasárnap mintegy hétszáz gulácsi választópolgár adhatja le voksát a település egyetlen szavazókörében.

Szintén időközi polgármester-választást tartanak ma a Nógrád megyei Alsótoldon, mert a településen októberben szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között. A posztért két független jelölt - Klátyik András és Sándor Szandra Éva - indult, és mindketten 91-91 voksot kaptak. Molnárné Kontra Bernadett, a település jegyzője elmondta: vasárnap újra a két jelöltre adhatja le szavazatát a közel kétszáz alsótoldi választópolgár. Mivel a polgármester megbízatása a következő polgármester megválasztásáig tart, az eredménytelen választás óta Klátyik András tölti be a posztot, ő egyébként már 1990 óta irányítja a falut.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 1. számú egyéni választókerületében vasárnap azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly októberi helyhatósági voksoláson szavazategyenlőség alakult ki két jelölt között, miután Pete Lajos (Fidesz-KDNP) és Kötél János (Jobbik) egyaránt 172-172 szavazatot kapott. Szűcs Attila, a település jegyzője elmondta: amíg ősszel az érintett választókerületben hatan indultak az egyéni képviselői hely megszerzéséért, most csak hárman vállalják a megmérettetést. Így a névjegyzékben szereplő 1760 választópolgár Pete Jánosra, Kötél Jánosra, valamint a függetlenként induló Kalóczkai Sándornéra adhatja le szavazatát. A városi képviselőtestület 11. tagja az lesz, aki az érvényes voksok legtöbbjét szerzi meg.

A polgármester- és képviselő-választáson az a jelölt nyer, aki - a megjelent szavazók számától függetlenül - a legtöbb voksot kapja.

A Nógrád megyei Szécsény roma névjegyzékében szereplő közel kétszáz választópolgára négy települési nemzetiségi képviselőt választhat meg vasárnap. Bagó József jegyző elmondta: ugyan októberben eredményes volt a települési nemzetiségi választás, de a roma önkormányzat nem alakult meg, mert tagjai nem tudtak megegyezni az elnök és helyettesei személyéről, ezért időközi választást kell tartani. Októberben a Lungo Drom hat, a Roma Polgári Tömörülés három jelöltet állított, a vasárnapi időközi választáson azonban csak a Lungo Drom indít négy jelöltet, Bogdán Andrást, Rácz Csaba Józsefet, Rácz Juliettát és Rácz Attilát.

Az időközi választást - ha a választás eredménytelen lett vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani - a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. Az október 12-ei választás esetében ez azt jelenti, hogy február 8. lehet az utolsó nap, amikor meg lehet tartani az időközi választást. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az októberi helyhatósági választások után 15 időközi polgármester-választást kellett tartani eredménytelenség miatt, továbbá 5 egyéni listás választást a tízezernél kevesebb lakosú településeken és 3 egyéni választókerületi választást a tízezernél több lakosú településeken.

Az utolsó - az októberi választás eredménytelensége miatt kiírt - időközi választásokat most vasárnap tartják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×