Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új Moszkva tér Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtalálták az új Moszkva tér helyét a X. kerületben, az Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra - erről Tarlós István főpolgármester beszélt péntek este az RTL II Magyarul Balóval című műsorban. A terület elnevezése korábban Magyar-Szovjet Barátság Park volt, a rendszerváltást követően nevezték át Óhegy parkra.

Tarlós István a műsorban közölte: megtalálták az új Moszkva tér helyét a X. kerületben. Az Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra.

Az Óhegy park a Kőér utca mellett található, a közelében helyezkedik el a jóval kisebb méretű Csajkovszkij park. A terület elnevezése korábban Magyar-Szovjet Barátság Park (becenevén: Baripark) volt, a rendszerváltást követően nevezték át Óhegy parkra.

Huszonhat budapesti közterület kapott új nevet, miután a Fővárosi Közgyűlés 2011. áprilisában a képviselők 21 igen és három nem szavazat mellett elfogadta Tarlós István főpolgármester előterjesztését.

Tarlós István előterjesztésében arra emlékeztetett, hogy a legutóbbi rendeletmódosítás értelmében 25-ről 5 évre csökkentették az időbeli korlátozást a személyekről történő elnevezések esetén.

Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy az Aranycsapat elhunyt tagjairól, írókról, színészekről is elnevezzenek közterületeket. A fővárosi közgyűlés határozata értelmében a Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lett, Elvis Presley-ről a Margit híd budai hídfőjénél neveznek el teret, míg a VIII. kerületi Köztársaság tér az időközben boldoggá avatott II. János Pál pápa emlékét őrzi majd, a Lágymányosi híd pedig Rákóczi híd lett.

Az Akadémia előtt álló V. kerületi tér Széchenyi István nevét viselheti. Puka Zsófia, az V. kerületi önkormányzat sajtófőnöke azt mondta, várhatóan 2011. májusában legyártatják, illetve kihelyeztetik az új táblákat.

A régi utcatáblák a rendelet értelmében még két évig a helyükön maradnak, ám - jelezve a változást - egy piros átlós vonallal áthúzzák a feliratokat. A turisták eligazodását így 2013 nyaráig dupla utcanév táblák segítik.

A Fővárosi Közgyűlés nem egy szélsőjobboldali párt kezdeményezésére nevezte vissza a Moszkva teret Széll Kálmán térré, hanem az ott lakó, civil szervezetek kérését teljesítette. Egyébként Budapesten egy közterületet Moszkváról fognak elnevezni - írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

Az orosz külügyminisztérium értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy döntés született a budapesti Moszkva tér átkereszteléséről - közölte Alekszej Szazonov, a minisztérium helyettes szóvivője.

Szazonov szerint "legalábbis értetlenséget" vált ki egy ilyen döntés akkor, amikor a magyar-orosz kapcsolatokat egészében véve a fejlődés jellemzi.

A helyettes szóvivő úgy fogalmazott, hogy az orosz fél nem látott és nem lát a Moszkva tér elnevezésben ideológiai töltetet, az inkább más államok baráti érdeklődését testesíti meg Oroszország és Moszkva iránt.

A hírügynökség utalt rá, hogy a Moszkva tér a magyar főváros egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja. 1951-ben nevezték el Moszkva térnek. Ezt megelőzően Széll Kálmán néhai miniszterelnök nevét viselte - írta a RIA Novosztyi.