Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatódik a dégi kastélykert-rekonstrukció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Véget ért a dégi Festetics-kastély parkrekonstrukciójának első üteme. A munkák őszig tartó második és harmadik részében a Szerpentin-tó és környezetének helyreállítása, valamint a sírdomb körüli parkterület rehabilitációja történhet meg.

Az első projektütem 2014 júliusában zárult, ennek kapcsán 250 millió forintos támogatásból sikerült a hatalmas kastélypark óriási tavának a kastélyhoz kapcsolódó szakaszát helyreállítani - mondta az InfoRádiónak Alföldy Gábor, a Forster központ osztályvezetője.

Mint kifejtette, ez körülbelül 40 ezer köbméter iszapnak az eltávolítását és 5 hídnak a felújítását jelentette. "Ez egy rendkívül látványos, de nagyon kicsi szeletét jelentette a park helyreállításának, amely park Közép-Európa legnagyobb tájképi kertje és a felújításnak a szükségessége már évekkel ezelőtt felmerült".

2014 ősszén sikerült elindítani a 2-es, illetve 3-as ütemnek a kivitelezését is - tájékoztatott a Forster központ osztályvezetője. Hozzátette, ez a kivitelezés a park egyedülálló hosszúságú tavának - amely majdnem két kilométert tesz ki - a kétharmadát, a hátralévő szakaszát érinti. Így megújulhat a teljes vízrendszer, összesen 125 ezer köbméter iszap eltávolítására kerül sor, 10 híd újul meg, és a grófi család dégi ágának a családi sírkertje is meg tud újulni.

Alföldy Gábor emlékeztetett, hogy a terület egy rendkívül elbozótosodott, részben erdősített, részben elmocsarasodott terület volt, amelyben a rekonstrukció nemcsak a vízépítészeti elemeknek, tónak, árapasztó csatornáknak a kikotrását jelentette, hanem az idős, nagyon értékes faállomány egyedeinek a védelmét is. Tehát faápolásra, hiányzó fák pótlására, cserjéknek a pótlására kerül sor, illetve több tucat hektárnyi területnek a szakszerű gyepesítése valósulhat meg.

"Egy 70 éve elbozótosodott területen sajnos a versenyt nem a matuzsálemek nyerik meg, az úgynevezett adventi fajok azok, amelyek korlátlanul tudnak szaporodni egy-egy területen. Sajnos ez nagyon sok fának a végső pusztulásához vezetett. Ezeknek a fáknak a pótlását fogjuk elvégezni ebben a projektben" - mondta.

2015 őszén fejeződik be a felújítás 2. és 3. üteme. A kastély addig is látogatható. "A kastélyban 2008 óta látogatható a szalontól az angolkertig című állandó kiállításunk, tehát ott zavartalanul van lehetőség a kiállítás megtekintésére és a park egy részének a bejárására is" - tette hozzá Alföldy Gábor.

Hanganyag: Gál Ildikó