eur:
394.49
usd:
370.32
bux:
65237.58
2024. április 23. kedd Béla

Az ukrán válság a fő téma a müncheni csúcson - a nap hírei

Az ukrán válság a fő téma a világ legnagyobb biztonságpolitikai tanácskozásán. A nemzeti összetartozást hangsúlyozta az államfő a Csángó-bál megnyitóján.

Vlagyimir Putyin megfizeti az árát, ha nem változtat az ukrán válságban követett politikáján - jelentette ki az amerikai alelnök miután a német kancellárral és az ukrán államfővel tárgyalt. Joe Biden a müncheni biztonságpolitikai konferencián arról beszélt: nincs katonai megoldás az ukrán válságra, de hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is folytatja Ukrajna biztonsági támogatását. Korábban Francois Hollande francia államfő az utolsó esélyek egyikének nevezte a német kancellárral közös törekvéseit a kelet-ukrajnai válság rendezésére és a háború elkerülésére. Angela Merkel ugyanakkor úgy vélte: bizonytalan a tárgyalások sikere és a fegyverszállítások Ukrajnába nem hoznák meg a várt eredményt.

A köztársasági elnök szerint a nemzeti összetartozás, a nemzeti kultúra épp úgy nem lehet divatjamúlt, mint ahogy a testvéri szeretet sem lehet az. Áder János a 19. Csángó bál megnyitóján úgy fogalmazott: magyarságunkat az anyatejjel szívjuk magunkba. Szavai szerint, magyarnak lenni annyi, mint magyarul gondolkodni, imádkozni, magyarul vallani szerelmet és becézni gyermekeinket. Az államfő hozzátette: ebből fakad érzelmi világunk minden rezdülése, ez ad keretet gazdag és sokszínű kultúránknak.

A tavalyi kétszeresét, több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak az idén a sertéstartók - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa. Horváth István a Budapesti Mangalica Fesztiválon hozzátette: a kormány tavaly ősszel nyújtotta be az Európai Bizottságnak a sertésprogramon belül javasolt támogatási kérelmet, amelyet a brüsszeli testület január végén hagyott jóvá. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a sertés állatjóléti támogatás 6 milliárd forint volt, ez emelkedik 2015-től több mint 17 milliárd forintra.

Bővítené az orvosképzés oktatói és klinikai kapacitását a felsőoktatási államtitkár. Palkovics László a Magyar Nemzetnek elmondta: a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé a tervezett hallgatói létszámnövekedést. Hozzátette: az érintettekkel tervezett egyeztetés után hónapok múlva születhet meg a döntés az orvoskarok önállósításáról, vagy az intézmények egyben tartásáról. Álláspontja szerint az optimális működést elsősorban nem a szerkezet határozza meg. Az államtitkár úgy vélte: elképzelhető az orvosegyetemek környékén működő közkórházak részleges vagy teljes integrálása is az orvosegyetemekhez.

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője szerint Magyarország nem érdemli meg, hogy morális, szociális válságban legyen. Az MSZP választmányának szombati ülésén Gianni Pittella a válság okaként az elmúlt évek rossz kormányzását jelölte meg. Az olasz politikus az MSZP által támogatott veszprémi jelölt kampányában is részt vesz. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja az uniós frakcióvezető szavaira közleményében úgy reagált: a baloldal újabb lejárató hadjáratot indított brüsszeli szocialisták támogatásával Magyarország ellen. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a választmányi ülésen ugyanakkor példaértékűnek nevezte, ahogy Európa baloldali vezetői kiállnak egy független, civil jelölt mellett.

Vasárnapra 6 megyére első-, 5 megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hófúvás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint az Alföldön és az északkeleti területeken óránkénti 60, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén akár 85 kilométeres erősségű szél is lehet. Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében arra kell készülni, hogy a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Vasárnap napközben hózáporok is várhatók.

Egyre jobban terjed az influenza Közép-Európában is. A WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb, közös jelentése szerint: tizenkilenc országban, köztük Magyarországon van kiterjedt influenzajárvány. A Tisztiorvosi Szolgálat szerint itthon az elmúlt 10 évben soha nem volt ilyen magas a betegek aránya, és nem emelkedett olyan meredeken a fertőzöttek száma, mint az elmúlt három hétben. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a fertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával.

Pénzügyi összeomlástól tart Görögországban az adóbevételek növekedése nélkül a gazdasági miniszter. Jeórjiosz Sztathakisz a Wall Street Journal napilapnak azt mondta: már márciusban elfogyhatnak a pénzek, miután az adóbevételek 7 százalékkal, 1,5 milliárd euróval csökkentek tavaly decemberben novemberhez képest. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adóbevételek azért estek, mert több görög adós nem fizetett az államnak abban bízva, hogy az új görög kormány hamarosan csökkenti adóterheket. Sokan nem fizetik be az új ingatlanadót sem. Más görög tisztviselők is úgy nyilatkoztak, hogy februárban már gondot okozhat a nyugdíjak kifizetése.

Pakisztánban több mint 10 ezer embert vettek őrizetbe december vége óta a hatóságok a különböző terrorellenes akciókban. A pakisztáni kormány december közepén indított átfogó harcot a radikális csoportok ellen, miután a tálibok Pesavarban meggyilkoltak 136 diákot. Az elmúlt tíz évben Pakisztánban több mint 50 ezer ember vesztette életét a kormány ellen harcoló tálibok támadásaiban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×