Az MDF a legnépszerűbb párt - 25 éve történt

Infostart
2015. február 7. 13:23
1990. február 7. szerda: Tizenhat politikai párt képviselői, valamint Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök és Németh Miklós miniszterelnök kezdtek konzultációt a Parlamentben. Az Országos Érdekegyeztető Tanács januári döntésének megfelelően megkezdődött, és február 13-ig lezárul a BKV (valamint a MÁV és a Volán) belső gazdálkodási tartalékainak feltárására irányuló vizsgálat első szakasza.

Tizenhat politikai párt képviselői, valamint Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök és Németh Miklós miniszterelnök kezdtek konzultációt a Parlamentben. Az SZDSZ és a Fidesz előző nap jelezte, hogy nem vesz részt a nemzeti csúcson, mert előkészítetlennek tartja az egyeztetést. Szűrös Mátyás kifejtette, hogy a fórumon a választásokig terjedő időszak legfontosabb kérdéseit kellene megvitatni. Csengey Dénes az MDF elnökségének nevében elmondta,, a Demokrata Fórum szerint március 25-ig árstopot kellene elrendelni az alapvető élelmiszerekre, hogy az áremelkedések miatt ne alakuljon ki olyan helyzet, amely veszélyeztetné a választások légkörét. Fontos kérdésnek mondta a nemzeti, önkormányzati vagyon védelmének megoldását, valamint azt, hogy a választási kampány idején semmilyen hadgyakorlatot ne engedélyezzenek az ország területén.

A Magyar Közvéleménykutató Intézet felmérése szerint a választásokon induló pártok közül az MDF a legnépszerűbb, a második az SZDSZ, a harmadik az FkgP. Bokor Ágnes osztályvezető beszámolt arról, hogy január 25-e és 31-e között ezer választópolgárt kérdeztek meg arról, hogy melyik pártra adják majd a szavazatukat a március 25-i választásokon. A választ adó 696 választópolgár közül 21,3 százalék a Magyar Demokrata Fórumra, 18,4 százalék a Szabad Demokraták Szövetségére,
16,3 százalék pedig a Független Kisgazdapártra kíván voksolni. A Magyar Szocialista Pártra 10,8; a Fiatal Demokraták Szövetségére 7,1 szavazna. A felmérés szerint az MDF főleg a vidéki nagyvárosokban számíthat sok szavazóra, ugyanakkor a fővárosban az SZDSZ a népszerűbb. Bokor Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy a megkérdezettek majdnem harmada nem árulta el, hogy kire voksol majd.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács januári döntésének megfelelően megkezdődött, és február 13-ig lezárul a BKV (valamint a MÁV és a Volán) belső gazdálkodási tartalékainak feltárására irányuló vizsgálat első szakasza. Erről Udvari László, a Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium államtitkára tájékoztatta az MTI-t. Elmondta, hogy főként arra a kérdésre keresnek választ, vajon a BKV, a MÁV és a Volán dolgozóinak élet- és munkakörülményei a vállalati gazdálkodás hibái miatt, vagy a társadalmi folyamatok következményeként váltak egyre nehezebbé, illetve, hogy vannak-e még hasznosítható gazdálkodási tartalékai a nagyvállalatoknak.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást