A médiaháború a Magyar Nemzetben

Infostart
2015. február 7. 08:11
Botrány a reklámadó miatt - ezzel a címmel jelent meg a Magyar Nemzet új vezetése által szerkesztett első lapszám szombat reggel.

"Ha a kormány valóban bevezeti az ötszázalékos reklámadót, totálissá válhat a médiaháború - nyilatkozta Simicska Lajos. Az üzletember kiemelte: ez a háború nem pénzről, hanem elvekről szól. Sajtóhírek szerint a reklámadó módosításáról hetekig tartó titkos tárgyalásokon Lázár János kancelláriaminiszter kötött alkut az RTL régiós alelnökével. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közölte: még nem döntöttek a mértékről."

A fenti bevezetővel indul a Magyar Nemzet szombati számának címlapján közölt cikk. A teljes írás az online változatban is olvasható.

A szombati vezércikk "Régi bűn, hosszú árnyék" címmel jelent meg, ám a publicisztika nem a pénteki nyilatkozatháború folytatása. Az írás azzal indul, hogy Orbán Viktor milyen frappáns feleletet adott a BBC riporterének arra a kérdésére, amely Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatására vonatkozott.

A vezércikk végén ez olvasható: "Az elkótyavetyélt közműszolgáltatók részbeni visszavásárlása 2010-ben elkezdődött (a pécsi vízműtől a Főgázig), a munka dandárja azonban még hátravan. Ahogy a kormányfő fogalmazott a nemzeti közműszolgáltató kapcsán: "magyar fejjel" kell gondolkodni, mert nem nagypolitikáról, hanem a háztartások konyhapénzéről van szó. És ki képviselje becsülettel a háztartásokat, ha nem az állam? Az új közműholdingnak a piaci versenyt és az állampolgárok lakhatáshoz fűződő jogát egyaránt figyelembe kell vennie. Annyi haszonnal, hogy a szükséges fejlesztésekre fussa, a profitot pedig ne lehessen kivinni az országból.

Mert most más idők járnak."