eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk

Lemondott vezetők - Nyilatkozatháború Simicska Lajos médiacsoportjában - a nap hírei

Feljelentette a Budapesti Közlekedési Központ Vitézy Dávidot, a társaság előző vezérigazgatóját. Végső búcsút vettek Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbitól Budapesten.

Lemondtak a Magyar Nemzet, a Magyar Nemzet Online, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió vezetői. Az mno.hu portálon olvasható közleményük szerint lelkiismereti okokból döntöttek így. Távozott posztjáról Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesei. A sajtótermékek Simicska Lajos érdekeltségében állnak, aki korábban a Népszavának úgy fogalmazott: totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az 5 százalékos reklámadót. Kovács Zoltán kormányszóvivő a reklámadóról azt mondta: az unióban már bevezetett, vagy máshol létező reklámadóhoz hasonló megoldás várható. Közben Simicska Lajos azt is bejelentette: ő lesz az érdekeltségi körébe tartozó HírTV-t működtető társaság elnöke, D. Horváth Gábor a Magyar Nemzet főszerkesztője, Tóth Mariann pedig a lap kiadójának ügyvezető igazgatója.

Nemzeti konzultációt javasol a megélhetési bevándorlásról a Fidesz-KDNP. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárti képviselőcsoport vezetője a frakciószövetség Mezőkövesdre kihelyezett ülése után elmondta: több megoldási javaslatot is megfogalmaztak a kérdésben, ezek biztosan konfliktust jelentenek majd Brüsszellel. A tervek szerint egyebek mellett azt kérdeznék meg az emberektől, hogy támogatják-e a harmadik országból érkező illegális bevándorlók őrizetbe vételét és haladéktalan visszatoloncolásukat.

Feljelentette a Budapesti Közlekedési Központ Vitézy Dávidot, a társaság előző vezérigazgatóját. A társaság közleménye szerint a volt vezető ellen üzleti titok megsértésének gyanúja merült fel. Dabóczi Kálmán vezérigazgató közölte: munkaviszonya megszűnésekor Vitézy Dávid nem tett eleget a társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglalt kötelezettségének. Vitézy Dávid minden alapot nélkülöző vádaskodásnak nevezte a Budapesti Közlekedési Központ állításait. A BKK korábbi vezetője szerint távozásakor minden szabályosan történt az átadás-átvételi eljárásban.

Erősítené a bíróságok szerepét a közigazgatás kontrolljánál a kormány - jelentette ki az igazságügy miniszter. Trócsányi László a 47. Kecskeméti Jogásznap után azt mondta: álláspontja szerint a szervezeti kérdések mindig másodlagosak, a lényeg az, hogy hatékony, gyors, kiszámítható közigazgatási bíráskodása legyen az országnak. Az InfoRádióban hozzátette: a kormány tervei szerint a közigazgatási bíráskodásra vonatkozó javaslatot a parlament az év végéig elfogadhatja és a szabály 2016 második felétől hatályba is léphet.

Komoly fejlesztéseket lehet végrehajtani Magyarországon az erre a célra rendelkezésre álló 74 milliárd forintos forrásból - jelentette ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Pálinkás József az InfoRádió Aréna című műsorában az általa vezetett intézmény feladatai közé sorolta a kutatások, fejlesztések finanszírozását, egy szakpolitika kidolgozását, valamint Magyarország képviseletét az unió különböző bizottságaiban és a kétoldalú kapcsolatokban.

A 2024-es olimpia és paralimpia megrendezési lehetőségének megvizsgálását javasolja Budapestnek és Magyarországnak a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése. Decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a gazdaságosabb olimpiák érdekében fogadott el reformcsomagot. Az Agenda 2020 nevű program a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékokat támogatja, a többi között meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek felhasználását szorgalmazza, és több városban, vagy akár több országban megrendezendő olimpiák lehetőségét is felveti.

Berlinhez hasonlóan Budapest is mielőbbi fegyvernyugvást szorgalmaz Kelet-Ukrajna válságövezetében - erősítette meg a honvédelmi miniszter. Hende Csaba a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia első napján azt is megismételte: nincs katonai megoldás a konfliktusra. A 3 napos tanácskozáson a fő téma az ukrán válság és az Iszlám Állam terrorszervezet előretörése a Közel-Keleten.

Az új ukrajnai béketervről tárgyalt Moszkvában a német kancellár, a francia elnök és az orosz államfő. Előző nap Kijevben Petro Porosenko ukrán elnökkel vitatta meg Angela Merkel és Francois Hollande a javaslatot. Az előterjesztést korábban támogatásáról biztosította az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO is. Közben Kelet-Ukrajnában megkezdődött a polgári lakosság kimenekítése a hetek óta a szakadárok által ostromlott Debalceve városból.

Végső búcsút vettek Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbitól Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben. A Rabbiképző Intézet egykori igazgatója 93 éves korában csütörtökön hunyt el. Schweitzer Józsefet, Budapest díszpolgárát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×