Inforádió

Meghallgatom Élő adás

22 ezerről 9 ezerre csökken a határőrség létszáma - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1990. február 6. kedd: A Vatikán és Magyarország hamarosan helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat - jelentették be a Vatikánban. Németh Miklós miniszterelnök hivatalában fogadta Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érseket, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökét

A Vatikán és Magyarország hamarosan helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat - jelentették be a Vatikánban. Agostino Casaroli bíboros-államtitkárt e célból Budapestre várják, ahol az okmányok aláírása pénteken várható. A bíborost többek között Francesco Colasuonno érsek, pápai nuncius is elkíséri ötnaposra tervezett magyarországi útján - közölte Joaquin Navarro vatikáni szóvivő.

Németh Miklós miniszterelnök hivatalában fogadta Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érseket, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökét. Találkozójukon aláírták azt a megállapodást, amellyel felbontották a magyar kormány és a Magyar
Katolikus Püspöki Kar között 1950-ben kötött megállapodást.

Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök egyeztetésre hívta 18 párt vezetőit az Országházba, hogy a békés átmenettel összefüggő néhány kérdésről folytassanak eszmecserét. Kis János a szabad demokraták ügyvivője közölte, hogy az SZDSZ nem vesz részt a találkozón, mivel túl sok a megvitatandó kérdés ahhoz, hogy érdemben lehessen eszmecserét folytatni. Mint mondta, három hét múlva kiderül, hogy melyek azok a pártok, amelyek országosan elegendő jelölőszelvényt tudtak összegyűjteni ahhoz, hogy induljanak a választásokon. Éppen ezért szerinte célszerű lenne akkor megtartani az egyeztetést. A Fidesz Országos választmánya közleményben jelezte, hogy az SZDSZ-hez hasonlóan nem megy el a megbeszélésre, mivel elhamarkodottnak és előkészítetlennek ítéli a találkozót. Ott lesz viszont az egyeztetésen a Magyar Demokrata Fórum. Ezt az MDF szintén közleményben hozta nyilvánosságra. Az indoklás szerint a pártdiktatúra minden maradványát elsöprő gyökeres fordulatra van szükség. Ugyanakkor szükséges, hogy a folyamat már a választások előtt haladéktalanul megkezdődjön és békés mederbe terelődjön, ezért az MDF képviselteti magát a nemzeti csúcstalálkozón.

A következő öt évben 22 ezerről 9 ezerre csökken a határőrség létszáma - jelentette be sajtótájékoztatón kedden Székely János vezérőrnagy, a BM Határőrség országos parancsnoka. Az államhatár őrizetét és a határforgalom ellenőrzését 1995-től kizárólag hivatásos határőrök látják majd el. Jelenleg 3 ezer hivatásos határőr, 1600 polgári alkalmazott és 17 ezer sorállományú katona teljesít szolgálatot, míg 1995-ben 5 ezer hivatásos, 1600 polgári és 2000-2500 sorállományú tagja lesz a határőrségnek.
További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.