eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Patyi András: készül a közigazgatási perrendtartás koncepciója

Kiválnak a polgári perrendtartásból a közigazgatási perekre vonatkozó szabályok. Az Államreform Bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta azt is, hogy emiatt egy újabb előkészítő testület is alakult.

Március végén foglalkozik majd az Államreform Bizottság a közigazgatási perrendtartás koncepciójával, amelynek elkészítését a kormány nemrég rendelte el - jelentette be a testület elnöke. Patyi András emlékeztetett arra, hogy már csak Magyarországon és Szlovákiában van benne a közigazgatási per szabályrendszere a polgári perrendtartásban.
 
"Minden más ország ezt külön törvényekben szabályozta, lehet, hogy ebből a szempontból nem ők a szánandó tévelygők és nem mi járunk az egyedül üdvözítő úton, tehát elrendelte a kormány, hogy nem az új polgári perrendtartás részeként, hanem egy külön törvényben kell ezt szabályozni. Ez nem egyszerű feladat, mert bármennyire is fanyalgok, hogy miért a polgári perrendtartásban van, azért annak az általános szabályrendszere, a hatalmas jogintézményi háttere sok mindenre ad legalább egyfajta megoldást. Ezeket a megoldásokat most önállóan kell megtalálni. Erre most alakult meg egy kodifikációs bizottság, amelyet szintén nekem kell vezetnem, mert az Államreform Bizottság munkacsoportjaként alakult ez meg. Megindult benne a munka, vannak már előkészítő anyagok, ott ülnek az igazságszolgáltatás - bírák, ügyészek -, a tudomány képviselői, államtitkárok, tehát elég összetett és komoly tudást egyesítő testület ez, bízom benne, hogy hamar szép koncepciót tudunk majd a kormány elé tenni."
 
Az Államreform Bizottság elnöke arról is beszámolt, hogy ezeken túl a héten foglalkoztak a szociálpolitikai és családügyi háttérintézmények átalakításával is. A testület március végi ülésén pedig napirendre kerül a közigazgatási eljárási törvény tervezete.

Patyi András elmondta azt is, február 1-től működik a nemzetközi és európai tanulmányok kar a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

"Ez alapvetően közszolgálati, az állammal, annak működésével foglalkozó, nemzetközi és európai tanulmányokra koncentráló új belső szervezeti egység, új intézmény. Nem az égből pottyant, hanem szervezés és tudatos belső fejlesztésnek, erőkoncentrációnak az eredménye. Ezekben az intézményekben komoly nemzetközi jellegű képzések, tudás kellett hogy felhalmozódjon, rendelkezésre álljon, hiszen NATO tagállam katonai egyetemén nagyon nehéz nemzetközi biztonság- és védelempolitikai reláció ismertetése nélkül oktatni. Az elődintézményekben tehát sok kutató, oktató tanszékek, műhelyek foglalkoztak nemzetközi vagy európai típusú tudás összegyűjtésével, átadásával. Ezen a bázison tudtuk megszervezni, elődjeként egy belső nemzetközi intézet működött, ennek az alapjain tudtuk létrehozni hat tanszékkel és kutatóintézettel ezt a kart."

Az egyetem rektora jelezte, hogy a feladatokat és az esetleges további bővítést nem az egyetem határozza meg.

"Olyan képzéseket indítunk és olyan képzési irányokat fejlesztünk ki, amelyre az államtól a fenntartónk keresztül igény érkezik, most ezeket az irányokat és szervezeti fejlesztéseket határozták el a fenntartók. Szerintem az egyetem így is kerek, ezzel a karral fedi le jól mindazokat a relációkat, amelyekben egy állami működés tanulmányozható és annak eredményeként átadható a tudás, tanítható, de mivel a Magyar Közlönyben megjelent döntésről van szó, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az egyetem államtudományi egyetemmé alakítása is folyamatban van."

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×