eur:
394.78
usd:
370.89
bux:
65150.27
2024. április 19. péntek Emma

Budapesten maradhat az Európai Rendőrakadémia

Bár az Európai Parlament költségvetési bizottságában nemrég felvetődött elköltöztetése, várhatóan Budapesten marad az Európai Rendőrakadémia.

Az elmúlt évek terrortámadásai is arra vezetik a döntéshozókat, hogy a rendészeti szervek nemzetközi együttműködésének ma nincs alternatívája - mondta Harangozó Tamás, az Országgyűlés rendészeti bizottságának alelnöke, miután egyeztetett Bánfi Ferenccel, az Európai Rendőrakadémia - francia elnevezéséből adódó betűszóval a CEPOL - vezetőjével.

"A CEPOL léte nem lehet költségvetési kérdés az Európai Unióban. Aki ezt felveti vagy ezt állítja az felelőtlen és elfogadhatatlan álláspontot képvisel."

Az Európai Parlament költségvetési bizottságában ugyanis nemrég felvetődött, hogy egyéb raconalizálási lépések mellett a múlt évben Budapestre költöztetett CEPOL-t összevonhatják a Hollandiában működő Europol-lal, ezzel azonban máris áthelyeznék a csak nemrég berendezett Ó utcai intézményt - tette hozzá Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője.

"Minden európai uniós tagországban van valamilyen európai ügynökség. Ezért, azért, amazért. Magyarország esetében a CEPOL került Budapestre. Ez egy olyan európai érték, hogy az Európai Uniós intézményeket bizonyos mértékben tudtuk decentralizálni, amiből semmi szín alatt nem engedünk, én remélem, hogy ez az akciónk egyébként sikeres is lesz."

A Belügyminisztérium részéről viszont Simonné Berta Krisztina, európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár aláhúzta, hogy miután tavaly az uniós belügyminiszterek tanácsa egyhangúlag szavazta meg helyszínéül Budapestet, nem valószínű, hogy elköltöztetnék az intézményt.

"Gyakorlatilag, hogy úgy mondjam ez egy után-lövés, tehát pillanatnyilag nincs ilyen kérdés napirenden, egy egész más kérdés van napirenden, de a székhelyre a döntés rendelet formájában megszületett a tavalyi év folyamán. Tehát ami napirenden van, az igazából a Cepol-ra vonatkozó megújítandó rendelet, amit azért kell megújítani, mert a Lisszaboni szerződés hatályba lépett."

Simonné Berta Krisztina hozzátette: időszakonként természetesen értékelik az Európai Rendőrakadémia tevékenységét, ennek során felmerülhet, hogy megfelelő-e az intézmény elhelyezése, ám információi szerint eddig nem érkezett panasz a Budapesti helyszínre, sőt inkább elismeréssel szóltak az érintettek az elhelyezésről.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×