eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla

Bíróság elé kell állnia az Arany Hajnal vezetőségének

Bíróság elé kell állnia az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt vezetőjének és az előző parlamentben helyett kapott összes többi képviselőjének bűnszövetkezetben való részvételért - így döntött szerdán az ügyben illetékes görög bírói testület.

Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akkor akár húsz év börtön is várhat rájuk.

Az Arany Hajnal 18 volt parlamenti képviselőjén kívül további 54 ember kerül bíróság elé az ügyben. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Az eredetileg neonáci pártként szerveződött Arany Hajnal a harmadik legtöbb szavazatot kapta az idén január 25-én tartott görög parlamenti választáson. A voksok 6,28 százalékát szerezte meg, aminek révén 17 mandátumra tarthat számot az új parlamentben. Az előző törvényhozásban helyet kapott 18 képviselője közül 13-at újraválasztottak, ami bonyolítja kissé a 300 tagú új görög parlament csütörtöki alakuló ülését. Egyelőre ugyanis nem tudni, hogy a szerdai jogi döntés miként érinti az Arany Hajnal frakcióját, illetve a parlamenti helyzetet.

A párt ellen 2013 szeptemberében kezdődött hatósági eljárás, miután gyilkosság áldozatául esett egy görög rapénekes és a bűntett szálai a párt egy önkénteséhez vezettek. Az Arany Hajnal vezetője, Nikosz Mihaloliakosz néhány nappal később vizsgálati fogságba került és azóta is rács mögött van, akárcsak több pártvezetőtársa. A testület vizsgálati fogságból vezényelte le az Arany Hajnal választási kampányát is és nem eredménytelenül, mivel csupán egyetlen helyet veszített 2012-es választási szerepléséhez képest. Akkor a szavazatok 6,92 százalékát szerezte meg. Ennek alapján a vezetőség vizsgálati fogsága alig rontott a párt támogatottságán, az mindössze 0,64 szavazatszázaléknyival gyengült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×