Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új határátkelő Horgosnál?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mórahalmi önkormányzat támogatja, hogy egy új átkelőhelyet alakítsanak ki a homokháti kisváros és Horgos között a magyar-szerb határon - közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester

A politikus úgy fogalmazott, Szerbia - a magyar kormány által támogatott - európai uniós csatlakozását igyekeznek a helyi közösségek szintjén is segíteni. Amikor Szerbia uniós tagország lesz, megnyílik a lehetőség a schengeni csatlakozáshoz is, ennek időpontját jelenleg azonban még nem lehet meghatározni, de a felkészülést el kell kezdeni.

A határ menti települések arra törekszenek, hogy öt kilométerenként megfelelő infrastruktúrával ellátott határkeresztezési pontok legyenek, ahol határátkelő helyeket lehet kialakítani. Szerbia schengeni csatlakozását követően pedig megfelelő közlekedési kapcsolatot teremtenek a szomszédos települések között - mondta a polgármester.

Az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelőhelyért - amely forgalma nyaranta már összemérhető a tompaival - tizennyolc évet küzdöttek a Homokhátságon és Vajdaságban élők - emlékeztetett Nógrádi Zoltán, aki bízik abban, a Mórahalom és Horgos közötti átkelőre nem kell ennyit várni. Hozzátette: hosszú évek eltelhetnek addig, amíg az első autó átgördül itt a határon.

A szomszédos településeket a határhúzás előtt jól karbantartott gazdasági út kötötte össze. Az ide elképzelt átkelőt az önkormányzat már szerepelteti a helyi területrendezési tervben és az elképzeléséket eljuttatta a megyéhez is, hogy az országos területrendezési tervbe is bekerüljön. A következő lépés a konkrét tervek elkészítéshez szükséges anyagi források előteremtése lesz - tudatta a politikus.