Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Többlettámogatást kapnak a háziorvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőtől juthatnak hozzá a háziorvosok az állami többlettámogatáshoz, amelyet a praxisok működtetésére fordíthatnak. A pluszforrás összesen 10 milliárd forint, az egészségbiztosító havonta 130 ezer forintot utal. A körzet nélküli háziorvosok ezt a pénzt nem kapják meg, sőt, finanszírozásemelésre sem számíthatnak.

Ettől a héttől utalja az egészségbiztosító az alapellátásban dolgozóknak - háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak - azt a 10 milliárd forintos többlettámogatást, amelyről tavaly döntött a kormány. Ez praxisonként havi 130 ezer forintos pluszpénzt jelent a háziorvosoknak. A februárban érkező pénzek a januári összeget is tartalmazzák - mondta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, aki arról is beszélt, hogy a jövő évi támogatás hasonló mértékű lesz, de akkor már a működtetés mellett a szakdolgozók béremelésére is fordíthatják a háziorvosok az összeget.

"A kormány célja, hogy szakmailag és anyagilag vonzó hivatássá váljon a háziorvoslás."

Zombor Gábor az InfoRádió kérdésére elmondta a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező háziorvosok finanszírozása az új alapellátási törvénybe bekerül, de az eddiginél több pénzre valószínűleg nem számíthatnak. Úgy tudjuk, a cél, hogy az önkormányzatokkal kössenek szerződést, hogy legyen területi ellátási kötelezettségük.

"Az alapellátásban a legfontosabb az, hogy elsődlegesen azok kapják a támogatást, akik felelősséget vállalnak arra, hogy bizonyos területen biztosítják a készenlétet és a rendelési időt, hiszen ez adja a betegellátás biztonságát. Az új alapellátási törvényben ki fogunk térni a területen kívüli ellátást biztosító orvosi tevékenységre is, azonban ez nem az a kör, amely a jelenlegi támogatási rendszerbe tartozik."

A háziorvosok praxisonként kapják az állami támogatást, aki tehát egy praxisjoggal rendelkezik, de több településen is dolgozik csak egyszeri pluszpénzre számíthat. Zombor Gábor szerint a mostani intézkedéssel együtt 2010 óta 35 százalékkal emelkedett a háziorvosok finanszírozása.

Hanganyag: Gál Ildikó