eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lemondott a kanadai külügyminiszter

Lemondott kedden John Baird kanadai külügyminiszter. Ennek oka meg nem nevezett források szerint a kormányfői hivatallal kialakult feszült viszonya.

A 45 éves Baird kulcsszereplő lett volna a konzervatív párt kampányában az októberben esedékes parlamenti választások előtt, és Stephen Harper miniszterelnök az egyik legmegbízhatóbb munkatársának tartotta. Pályafutása során több pozíciót is betöltött, többek között dolgozott a pénzügy, a környezetvédelmi, a közlekedési és a külügyminisztérium élén is.

Közvélemény-kutatási eredmények szerint a konzervatívok el fogják veszíteni parlamenti többségüket, sőt, lehet, hogy nem lesznek tagjai a következő kormánynak.

Baird a parlamenthez intézett beszédében azzal indokolta lemondását, hogy "eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissak az életemben". Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő azt nyilatkozta, hogy Baird a jövőben a magánszektorban kíván szerencsét próbálni sikeres politikai pályafutása után.

Az idézett források szerint Baird viszonya a kormányfői hivatallal néhány hónappal ezelőtt kezdett el romlani, főleg az Oroszország elleni szankciók ügyében. Õ szigorúbb büntetőintézkedéseket akart, szankcionálta volna azokat az orosz oligarchákat is, akiknek üzleti kapcsolataik vannak Kanadával, a kormányfői hivatal viszont felülbírálta ezt.

Az egyik forrás szerint Baird már hónapokkal ezelőtt közölte magánbeszélgetéseken, hogy felhagy a politizálással.

A külügyminiszterről ismert tény, hogy 2011 előtt, amikor külügyminiszteri pozícióját elfoglalta, kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkezett. Köztudott, hogy hangos támogatója Izraelnek, és Oroszország kemény kritikusa.

Amikor január közepén a ciszjordániai Rámalláhban járt, palesztin tüntetők megdobálták tojásokkal és cipőkkel, mert úgy vélik, Kanada közel-keleti politikája Izrael javára elfogult.

A miniszter a közelmúltban egyebek között azon fáradozott, hogy elérje Egyiptomnál az al-Dzsazíra pánarab hírtévé egyik bebörtönzött újságírójának, a kanadai-egyiptomi kettős állampolgár Mohamed Fahminak a szabadon engedését. Fahmi szabadulását éppen hétfőn jelentette be ő maga.

Baird már akkor miniszter lett, amikor a Kanadai Konzervatív Párt 2006-ban kormányra került, és azóta mindvégig tagja volt a kabinetnek. Egyik legvalószínűbb utódja a diplomácia élén Jason Kenney munkaügyi miniszter, akinek nagy befolyása van a konzervatív pártban.

Stephen Harper miniszterelnök 2006-os hivatali beiktatása óta támogatta az albertai olajmezők kiaknázását, a környezetvédelmi tiltakozások ellenére. Harper Bairdben ebben a kérdésben is szövetségesre talált.

A politikus diplomáciai bonyodalmat okozott azzal 2009-ben, hogy azt írta egy barátjának sms-ben: "Thatcher meghalt", és az üzenet kiszivárgott. A kanadai kormány szóvivője már kapcsolatba lépett a londoni Buckingham Palotával, hogy meggyőződjön arról: valóban elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök, amikor kiderült, hogy Baird Thatcher nevű macskája múlt ki.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×