Influenzás vagy influenzaszerű betegséget kapott el?

Infostart
2015. február 3. 17:18
Tüneteiben és lefolyásának időtartamában is különbözik az influenza az influenzajellegű megbetegedésektől - mondta az InfoRádió által megkérdezett doktor.

"Az influenzaszerű betegséget okozó vírusok képtelenek az influenza tüneteit produkálni, az influenza viszont tud influenzaszerű megbetegedéssel járó tüneteket is okozni. Influenza esetében a forgatókönyv úgy néz ki, hogy a vírus "megszerzése" után egy-három nappal hidegrázással nagyon magasra ugró láz, izomfájdalom, ízületi panaszok, levertség jellemzi. Ezt követően jönnek a felső légúti tünetek: torokfájás, száraz köhögés. A láz legfeljebb három nap alatt elmúlik, ha ez után újra lázas állapot alakulna ki, az annak a jele, hogy a vírus által sértett nyálkahártya felszínen baktériumok szaporodtak el és ezek egy más fertőzést okoznak, innentől kezdve van értelme antibiotikumot szedni" - hangsúlyozta Szegheő Péter.

"Markáns különbség az influenzaszerű betegségek és az influenza között, hogy a nagyfokú levertség és a betegség-érzet, valamint a hirtelen felugró, hidegrázással járó magas láz az előbbinél hiányzik. Az influenzaszerű betegségek nagyjából hét nap alatt elmúlnak, az influenzánál nem feltétlenül, az akár hetekig eltarthat" - jelezte Szegheő Péter.

"Nagyon enyhe megfázást lehet otthon kúrálni, a patikában kapható, non-szteroid gyulladáscsökkentők használhatók, de tudni kell, hogy ezeknek van veszélyük. Bizonyos dózis felett máj-, veseproblémákat okozhatnak, csontvelő működésbeli zavarok léphetnek fel. A betegség lefolyását nem rövidítik meg, csak a kínzó tüneteit mulasztják el. Ugyanannyi ideig leszünk betegek, sőt fertőzőek is, de ezt másként éljük meg" - mondta Szegheő Péter.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást