Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átalakítják az onkológiai rendszert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elkezdődött az onkológiai rendszer átalakítása - tudta meg az InfoRádió. A kormány célja, hogy a daganatkezelés gyorsabbá, hatékonyabbá váljon; ezért rövidebbek legyenek a betegutak. Információink szerint két hét múlva elkészül a változtatásokhoz szükséges stratégia.

A kórházi intézményrendszer átalakításával változik az onkológiai ellátás szerkezete is. Bár korábban már kijelölték az onkológiai centrumokat, a kormányzat azt szeretné, ha felgyorsulna az onkológiai betegek diagnosztikája, kezelése és így a gyógyulásuk is.

Információink szerint erről volt szó azon a tárgyaláson, amelyre Zombor Gábor egészségügyi államtitkár hívta meg az orvosegyetemek klinikáinak és a megyei kórházaknak az onkológiai vezetőit tegnap. Az InfoRádiónak több résztvevő is azt mondta, hogy a következő két hónapban megtörténhet az onkológia struktúraváltása.

A cél, hogy a daganatos betegeket kis kórházakba egyáltalán ne, hanem csak az erre specializálódott, megfelelő diagnosztikai és terápiás lehetőségekkel ellátott, akkreditált részlegek fogadhassák. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár korábban arról beszélt, hogy utóbbiból jelenleg 70 ilyen van az országban, mégis 145-ből jelentenek onkológiai ellátást.

Kásler Miklósnak, az Országos Onkológiai Intézet vezetőjének két hét múlva kell az asztalra tenni a szakmai javaslatokat, amelyek a hatékonyabb betegellátásnak és a betegutak rövidülésének feltételeit tartalmazzák. A stratégia arra is kitér majd, hogy kell-e bővíteni az onkológiai centrumok számát és feladatkörét, illetve hogyan lehet erősíteni a centralizációt.

Az InfoRádió által megkérdezett onkológusok beszéltek arról, hogy az egészségügyi államtitkárság erősítené az onkológiai betegek gondozói hálózatát, tehát ez ügyben is meghatároznak majd egy közös álláspontot.

Úgy tudjuk, az onkológiai struktúraváltáshoz megvalósul az informatikai rendszer intézményi kiszélesítése azért, hogy a betegutak átláthatóbbak legyenek.

Hanganyag: Gál Ildikó