Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Adategyeztetés: ennyit kapnak majd a friss nyugdíjasok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 70 ezer ember adategyeztetési eljárását kezdte meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság azért, hogy a hamarosan nyugdíjassá válók megtudják: mennyi szolgálati idejük és milyen kereseti adatai vannak.

Miután 2013-ban változott a társadalombiztosításról szóló nyugellátási törvény, megszűnt a nyugdíjba vonulók számára a szolgálati idő elismerési kérelem. A nyugdíj-biztosítási igazgatóságok ezért hivatalból indítottak adategyeztetési eljárást. Első körben a 1955-59 között születetteket érinti mindez. A cél, hogy a nyugdíjba vonulás előtt kiderüljön, mennyi a szolgálati idő és milyen kereseti adatok vannak rögzítve a rendszerben.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy eddig több mint hetvenezer ilyen eljárás indult meg. A nyugdíjbiztosító az InfoRádiónak is elküldte a friss adatokat, ezek szerint négyszázezer esetben kell vizsgálódni, hétezer esetben már lezárult az adategyeztetési eljárás, de hatvanötezer esetben még tart. A jogszabály szerint az 1955 és 1959 között születetteknél a jövő év végéig kell megindítani az eljárásokat.

A vizsgálat arra is jó, hogy a hiányos, téves adatokat kijavítsák, töröljék vagy új adatokat rögzítsenek. A tapasztalatok szerint már számos problémát orvosoltak, így például sokan nem tudtak arról, hogy a rendszerben már szerepel az alkalmi munkájuk, nyári gyakorlatuk, felsőfokú tanulmányuk vagy sorkatonai szolgálatuk, ami szolgálati időnek számít.

A főigazgatóság szerint nagyon fontos minden jogszerű munka összeszedése. Több esetben előfordult ugyanis, hogy néhány nap alkalmi foglalkoztatás is évet adott és minden elismert teljes év után 2 százalékkal emelkedett a nyugdíj összege.

1960-ban vagy ezután születettek egyeztetési eljárásai is elkezdődtek idén. Január 1-től ötéves korcsoportonként indult az adategyeztetés.

Hanganyag: Gál Ildikó