Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halvány volt a medve árnyéka

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meglátta a medve az árnyékát, amikor kijött a barlangjából. Ez a népi időjóslás szerint az jelenti, hosszú lesz a tél - mondta a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán az InfoRádiónak azt is elmondta, sikeres volt a Mackófesztivál.

"Mind a két nap 2500 fő körüli látogatottságunk volt, ennek nagyjából fele olyan tizennégy éven aluli gyermek volt, akik brummogva érkeztek. Õk ingyen mehettek be az állatkertbe. Sokan éltek tehát a lehetőséggel. A programjaink közül sok volt kapcsolatos a nálunk lakó medvékkel, a szírai barna-, a kamcsatkai, az ormányos és a vörösmacskamedvékkel lehetett ismerkedni, és voltak színpadi programjaink: Maciváró koncert és bábelőadás is" - mondta a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hanga Zoltán elmondta: "sokan eljöttek hétfőn is, főleg szervezett óvodás és iskolás csoportok, megnézni, hogy lesz-e árnyék, vagy sem. Ha halványan is, de éppen kisütött a nap, így a medve meglátta az árnyékát. A népi időjóslás hagyományai szerint azt a következtetést lehetne levonni, hogy még sokáig tart a tél, de nem volt jól látható az árnyék, éppen csak halványan kirajzolódott. És a medvék jóslása sem jön be mindig, tavaly sikeresen jósoltak, de előtte szerintük rövid télre készülhettünk volna, ehhez képest még március közepén is komoly havazások voltak."

A délelőtti medveárnyék észlelésen Vali és Defoe, a két szíriai barnamedve pontban 11 órakor cammogott elő a Nagyszikla belsejében lévő barlangból a kifutóba - mondta a szóvivő.

A medvék árnyékával kapcsolatos hagyomány abból az időből ered, amikor még nem voltak meteorológiai előrejelzések. A népi időjóslás rövid időszakokra egyes emberek időjárás-változásra való érzékenysége alapján tudta megjósolni az időjárás alakulását, ha azonban egy hosszabb időszak időjárására voltak kíváncsiak, egy-egy jeles nap időjárásából indultak ki. Például decemberben Luca napjától 12 napon át figyelték az időjárást, mert úgy tartották, hogy ez alapján meg lehet mondani a következő év hónapjainak jellemző időjárását is. Medárd napjának csapadékossága alapján pedig a nyár esős vagy aszályos voltát próbálták megjósolni. A február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő időjárási tapasztalatokat a néphagyomány összekapcsolta azzal a megfigyeléssel, hogy a télen kevéssé aktív barnamedvék nyomaival február elejétől ismét viszonylag gyakran lehetett találkozni. Ezért tartja úgy a népi időjóslás, hogy február másodikán a barlangjából előmerészkedő medve árnyékát kell figyelni - mondta Hanga Zoltán.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője hozzátette: a medveárnyék észlelés is része volt a szombat óta tartó háromnapos Mackófesztiválnak.